Uitstel voor migratie naar SEPA

Pieterjan Van Leemputten

De banken moeten voor overschrijvingen tegen februari volledig overgestapt zijn naar SEPA. Maar Europa laat dat voorlopig even ongemoeid.

De banken moeten voor overschrijvingen tegen februari volledig overgestapt zijn naar SEPA. Maar Europa laat dat voorlopig even ongemoeid. Eurocommissaris voor de interne markt Michel Barnier geeft de banken zes maanden uitstel gegeven. De officiële datum blijft op 1 februari, maar er komt nog een overgangsperiode van zes maanden want maakt dat de banken pas op 1 augustus klaar moeten zijn.

In oktober schreven we nog dat de SEPA-migratie vertraging oploopt bij de lidstaten. Dat kan leiden tot betalingsproblemen. Meteen ook de reden waarom Barnier de overgangsperiode inlast. Wel waarschuwt hij dat er geen tweede verlenging komt.

In juni werden volgens cijfers van de Nationale Bank 63 procent van alle overschrijvingen via SEPA gedaan. Daarmee zaten we toen in de top drie van Europa.


Update 16.50 uurVolgens de nationale bank zit België nog steeds goed op schema voor de oorspronkelijke datum van 1 februari. “Eind december werd 82 procent van de overschrijvingen en 50 procent van de dommiciliëringen via SEPA gedaan”, zegt Peter Lagaard, diensthoofd giraal geldverkeer bij de Nationale Bank. “We hebben ook weet van een aantal grote billers die in de komende weken migreren. We mikken op zo’n 85 procent tegen eind deze maand. De resterende spelers zijn vaak kleine spelers, sommigen schakelen ook over op facturen.”

Ook gaat het nog niet om een goedgekeurde maatregel. Het is een voorstel van de Commissie. De ECB heeft intussen gereageerd en zegt dat het migratietempo hoog ligt en nog versnelt. De ECB benadrukt wel dat vooralsnog de datum van 1 februari blijft gelden.

Mogelijk komt de vraag om uitstel van landen die minder inspanningen hebben geleverd waar men, vlak voor de Europese verkiezingen, geen problemen met het betalingsverkeer wil hebben.

Voor België is de streefdatum van 1 februari dus geen groot probleem. Wel kan het zijn dat de Belgische banksector, als er een verlenging wordt toegestaan, hier deels in meegaat door bijvoorbeeld een overgansperiode van twee maanden in te voeren. Al hangt dat af van het feit of de Europese overgangsperiode van zes maanden wordt goedgekeurd en of deze dan verplicht , of door de lidstaten zelf te bepalen is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content