Ultrabooks beconcurreren Macbook Air

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Op IFA 2011, Europa ‘s grootste beurs voor consumentenelektronica, wordt met de ‘ultrabook’ een nieuw soort laptop voorgesteld aan het grote publiek. “Zonder innovatie is er geen groei meer mogelijk in de pc-markt”, weet Campbell Kan van Acer. “Wij gaan er dan ook van uit dat de ultrabook voor een kentering kan zorgen.” Intel heeft alvast een energiezuinige reeks processoren ontworpen (de 2e generatie ‘ultra low frequency’ Sandy Bridge). De chipbakker heeft met de ‘ultrabook’ ook een nieuwe naam bedacht voor een type laptop dat eigenlijk al langer bestaat, maar pas sinds de komst van de Macbook Air aan zijn echte opmars bezig is.

Op IFA 2011, Europa ‘s grootste beurs voor consumentenelektronica, wordt met de ‘ultrabook’ een nieuw soort laptop voorgesteld aan het grote publiek. “Zonder innovatie is er geen groei meer mogelijk in de pc-markt”, weet Campbell Kan van Acer. “Wij gaan er dan ook van uit dat de ultrabook voor een kentering kan zorgen.”

Apple heeft nooit geloofd in netbooks, piepkleine laptops die beperkte prestaties koppelen aan een goedkope prijs. Toen de ene na de andere fabrikant met een dergelijk toestel op de markt kwam, lanceerde Steve Jobs de Macbook Air, een iets groter (maar nóg dunner) apparaat dat qua prestaties nauwelijks moest onderdoen voor traditionele notebooks.

Ook Intel besefte dat het model van Apple interessanter was dan dat van de netbook, waarop er een speciale energiezuinige reeks processoren ontworpen werd (de 2e generatie, ‘ultra low frequency’ Sandy Bridge), en de chipbakker met de ‘ultrabook’ een nieuwe naam bedacht voor een type laptop dat eigenlijk al langer bestaat, maar pas sinds de komst van de Macbook Air aan zijn echte opmars bezig is.

Op IFA in Berlijn worden nu de eerste ‘ultrabooks’ voorgesteld aan het grote publiek. Zowel Toshiba, Acer als Lenovo tonen een toestel, binnen enkele weken volgen ook Dell en Asus. Hét grote verschil met oudere, maar gelijkaardige toestellen zoals de Adamo-reeks van datzelfde Dell, is de prijs. Ultrabooks moeten de grote massa kunnen bekoren.

De prijs voor de basisversie van de Acer Aspire S3, klokt dan ook af op een redelijke 799 euro. Daarvoor krijgt de consument een 13,3 inch toestel dat 1,3 kg weegt, tussen de 13 en de 17 millimeter dik is, en een batterij onder de motorkap heeft die het tot 7 uur kan uitzingen. Opmerkelijk, en belangrijk in de strijd met de ‘instant on’ tablets en smartphones, is de opstartsnelheid van 1,5 seconde vanuit sluimerstand. Voor een verbinding met het internet moet je daar nog eens 2,5 seconden bij tellen.

Voor Acer is een ultrabook het perfecte compromis tussen een tablet en een gewone laptop. “Een tablet is een handig toestel om snel een website te raadplegen, maar laptops blijven ongeslagen als het gaat om productiviteit. Met de ultrabooks kunnen we dat compromis tussen passief en actief gebruik helemaal wegwerken”, stelt directeur Campbell Kan van de pc-afdeling bij Acer.

De Portégé Z830 van Toshiba is met zijn 1,13 kilogram alvast het lichtste 13 inch toestel ter wereld. Wat de laptop nog moet onderscheiden van de concurrentie is het toetsenbord. Dat wordt verlicht met leds en is bestand tegen water, zodat het morsen van koffie geen problemen zou mogen opleveren.

Omdat het toestel enkel met solid-state drives is uitgerust, kan de batterij tot 8 uur meegaan. Over de prijs van de Portégé, die in november op de markt verwacht wordt, is enkel geweten dat hij onder de 1.000 dollar zal afklokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content