USA ontkennen spionage samen met Duitsland in België

Charles Michel en Angela Merkel © Belga

Het Belgische gerecht start een onderzoek naar jarenlange spionage door Duitsland. Dat ligt diplomatiek gevoelig voor de relaties met ons buurland. Amerika ontkent betrokkenheid via de NSA.

Het Belgische gerecht start een onderzoek naar jarenlange spionage door Duitsland. Dat vernam De Tijd en bevestigt het federaal parket. Het strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke spionage tegen Belgische doelwitten door de Duitse geheime dienst BND ligt diplomatiek gevoelig voor de relaties met ons buurland.

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft met de hulp van de Duitse inlichtingendienst BND niet aan bedrijfsspionage gedaan. Dat heeft de Amerikaanse viceminister van Binnenlandse Veiligheid, Alejandro Mayorkas, gezegd in de krant Tagesspiegel am Sonntag.

“We hebben geen economische spionage gepleegd die Amerikaanse bedrijven een economisch voordeel zou opleveren. Dat is niet onze aanpak”, aldus Mayorkas. Volgens hem ging de samenwerking met BND alleen over “vragen van nationale veiligheid”.

Het federaal parket heeft vrijdag beslist om een onderzoek te starten naar spionage door de Duitse inlichtingendienst BND. Dat bevestigt het federaal parket. Als de aanwijzingen van spionage door het onderzoek bewezen worden, kan dat niet alleen strafrechtelijke gevolgen hebben voor de verantwoordelijken, maar vooral de relaties tussen België en Duitsland onder hoogspanning zetten.

De Duitse Bundesnachrichtendienst (BND), een van de drie geheime diensten van Duitsland, lijkt er helemaal geen probleem mee te hebben om Belgen te bespioneren. Dat bleek vorige week uit gelekte documenten van een hoorzitting achter gesloten deuren in het Duitse parlement. Hoe de Duitsers dan concreet Belgen bespioneren, kwam ook vorige week aan het licht tijdens een persconferentie van het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz en het Belgische Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen).

Ze onthulden dat de BND jarenlang telecommunicatielijnen van en naar België heeft onderschept in opdracht van de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Voor België gaat het om 15 communicatielijnen, waarvan er tien Belgacom (nu Proximus) als carrier hadden. Voor Belgacom ging het om connecties met tien landen, zoals Rusland (via Rostelecom), Frankrijk (via France Télécom) en Denemarken (via TDC).

Daarnaast zouden ook lijnen van en naar ons land zijn afgetapt die gelinkt zijn aan Getronics Belgium en France Télécom. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content