Van Quickenborne werkt aan digitaal plan

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het lijkt minister Van Quickenborne menens in zijn voornemen om de concurrentie in de Belgische telecommarkt beter te laten spelen. De mosterd haalt hij in Nederland.

Het lijkt minister Van Quickenborne menens in zijn voornemen om de concurrentie in de Belgische telecommarkt beter te laten spelen. De mosterd haalt hij in Nederland.

Tijdens een werkbezoek in Nederland, sprak hij met bedrijven die next-generation-networks aanleggen. KPN en Reggefiber trekken supersnelle glasvezel tot in Nederlandse woonkamer door, terwijl Worldmax het allereerste commerciële draadloze wimax-netwerk uitbaat in Amsterdam (zie ook Data News nr. 25/2008).

Het bezoek van de minister kaderde in zijn voornemen om in België de markt verder open te breken. Hij is ook gevonden voor de idee van open netwerken, omdat net dat concurrentie en innovatie voedt. “Ik wil sowieso meer dan twee spelers. Een studiegroep bekijkt momenteel bijvoorbeeld of ook het kabelnetwerk opengesteld moet worden. In mei moet daarover uitsluitsel komen”, zegt Van Quickenborne die ook een bezoek bracht aan OPTA. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit is de evenknie van het BIPT, maar met dat verschil dat de Nederlandse telecomwaakhond al eens vaker durft, kan en mag bijten. “Dat kan omdat ze volledig onafhankelijk zijn en flink inzetten op marktanalyse. Zo’n 60 man werkt er fulltime op analyse, terwijl er dat bij het BIPT maar 15 zijn”, zegt de minister die van plan is om zoveel mogelijk mensen bij het BIPT te verschuiven naar marktanalyse.

Tegen mei moet de nieuwe directie van het BIPT overigens aangesteld zijn. Rond datzelfde tijdstip wil de minister ook een nieuw ict-plan voorstellen dat de krijtlijnen moet uitzetten voor het ict-beleid in België. Al hoopt hij dat er uiteindelijk ook een Europees plan kan komen, naar analogie met de digitale visie van de Amerikaanse president Obama. In Den Haag praatte minister Van Quickenborne met de Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk, met wie hij alvast op één lijn lijkt te liggen. Ook het Verenigd Koninkrijk zou een soortgelijke visie hebben, maar een aantal andere landen en met name Duitsland staat echt op de rem. Obama mag dan wel de aanzet gegeven hebben: over de eigenlijke inhoud van zijn digitaal plan zijn de meningen verdeeld. Of zoals Heemskerk na afloop van het gesprek met minister Q wist te zeggen: “De digitale snelweg van Obama is eigenlijk meer een digitale landweg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content