Verkiezingen in 2011 met potlood en papier?

N-VA en MR vrezen dat er volgend jaar opnieuw met potlood en papier gestemd zal worden. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar minister Turtelboom.

N-VA en MR vrezen dat er volgend jaar opnieuw met potlood en papier gestemd zal worden. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar minister Turtelboom.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) talmt met de procedure voor de aankoop van nieuwe stemcomputers. Dat zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA). Als Turtelboom zich niet haast, bestaat de kans dat men bij de verkiezingen in 2011 en mogelijk ook in 2012 opnieuw met potlood en papier moet stemmen. De huidige, hopeloos verouderde computers opnieuw gebruiken is volgens Bourgeois alvast geen optie. Volgens het kabinet-Turtelboom zal overal waar in het verleden elektronisch gestemd werd, dat ook bij de volgende verkiezingen kunnen gebeuren.

Het dossier van de stemcomputers sleept al langer aan. De huidige computers dateren van 1993 en 1999 en moesten eigenlijk al in 2006 vervangen zijn. Zowel bij de verkiezingen in 2006, 2007 en 2009 werden de computers nog ‘opgelapt’, maar eigenlijk is de apparatuur totaal verouderd. “De computers worden met spuug en plaktouw aan mekaar gehouden”, zo verwoordde minister Bourgeois het nogal plastisch in het Vlaams parlement. Het uitblijven van nieuwe stemcomputers dreigt een probleem te worden voor Vlaanderen, dat de ambitie heeft om de verkiezingen volledig te automatiseren. Intussen stemt bijna de helft van de Vlamingen elektronisch. In Wallonië is dat amper 20 procent. In Brussel stemt men volledig elektronisch.

De komst van een nieuw digitaal stemsysteem wordt intussen wel voorbereid. Vlaanderen heeft daarover een overeenkomst afgesloten met de federale overheid. Daarbij is afgesproken dat Vlaanderen 80 procent van de factuur voor de nieuwe apparatuur betaalt en de federale overheid 20 procent. Het Waals en Brussels gewest nemen niet deel aan de lopende overheidsopdracht maar kunnen zich eventueel later nog aansluiten bij het gekozen systeem. Er is volgens minister Bourgeois intussen ook al vastgelegd dat het vernieuwde elektronische systeem zal voorzien in een “papieren spoor”. Bij elke elektronische stem komt er ook een papieren afdruk van die stem. Daarmee wil men een dubbele controle mogelijk maken en een antwoord bieden op de kritiek op het elektronisch stemmen.

Maar volgens minister Bourgeois loopt het dossier voor de aanschaf van nieuwe computers “zware vertraging” op. Hij legt de schuld daarvoor bij federaal minister Turtelboom. Er zijn nog drie bedrijven in de running voor het maken van een prototype, maar minister Turtelboom zou talmen om die bedrijven te verzoeken om een ‘bafo’ (best and final offer) in te dienen. Bourgeois wijst er ook op dat in de federale begroting geen geld is voorzien voor nieuwe stemcomputers. De bestaande computers nog een keer gebruiken, is volgens Bourgeois “onverantwoord”.

Minister Turtelboom zegt dat ze binnen de regering blijft aandringen op een extra budget van 14 miljoen euro om een nieuw elektronisch stemsysteem te ontwikkelen tegen de federale verkiezingen van 2011. In de bevoegde Kamercommissie erkende ze dat bij de begrotingsopmaak in oktober geen extra 14 miljoen heeft gekregen voor de veralgemening van een nieuw elektronisch stemsysteem met een betere democratische controle naar alle Belgische gemeenten. Omdat het weinig zin heeft een prototype van nieuw systeem te ontwikkelen zonder zicht te hebben op een veralgemeende invoering ervan, werd de afwikkeling van de overheidsopdracht opgeschort, voegde ze daar aan toe.

Het overlegcomité creëerde ondertussen een werkgroep over de problematiek. Die moet volgende maand verslag uitbrengen bij het comité. Turtelboom wil de werkgroep kortelings bijeenroepen en een gemeenschappelijk standpunt uitwerken over de verkiezingen van juni 2011. Ben Weyts en Xavier Baeselen toonden zich erg pessimistisch over de kans dat er bij de verkiezingen van 2011 elektronisch gestemd kan worden. De huidige systemen kunnen niet meer gebruikt worden wegens geen wisselstukken meer, stelde het N-VA-Kamerlid. “Dit land gaat niet vooruit naar de 21ste eeuw, maar achteruit naar de 19de eeuw”, aldus Weyts die verwees naar het vernieuwde samenwerkingsfederalisme. Baeselen wees erop de Brusselse gemeenten de opdracht gekregen hebben om de onderhoudscontracten op te zeggen omdat het materiaal niet meer bruikbaar was.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content