Verkoopplan PC-divisie HP nekte Apotheker

Toen Leo Apotheker in november 2010 ceo van HP werd, was bijna iedereen ervan overtuigd dat hij de man was om van het ict-concern een sterkere softwarespeler te maken. Maar Apotheker bleek minder succesvol te zijn dan zijn voorganger Mark Hurd die, na gedonder met zijn persoonlijke assistente naar Oracle vertrok. Onder Apotheker werd het onrustig rond HP, zowel onder werknemers, klanten als aandeelhouders. Zijn plan om de pc-divisie Personal Systems Group af te stoten werd hem fataal.

Toen Leo Apotheker in november 2010 ceo van HP werd, was bijna iedereen ervan overtuigd dat hij de man was om van het ict-concern een sterkere softwarespeler te maken. Maar Apotheker bleek minder succesvol te zijn dan zijn voorganger Mark Hurd die, na gedonder met zijn persoonlijke assistente naar Oracle vertrok.

Onder Apotheker werd het onrustig rond HP, zowel onder werknemers, klanten als aandeelhouders. Zijn plan om de pc-divisie Personal Systems Group af te stoten werd hem fataal.

Onder Apotheker ontstonden de laatste maanden tal van problemen. Een aandeel van HP werd op eind juli 2011 gewaardeerd op 37,47 dollar. Dat was half februari 2011 nog 49 dollar. De beurzen waren dus nog niet onder de indruk van het beleid van Leo Apotheker. Veel onrust ontstond nadat hij HP’s pc-divisie Personal Systems Group, een belangrijk visitekaartje van het bedrijf, wilde afstoten.

Door deze beslissing vroegen aandeelhouders, werknemers, analisten en partners zich af of Apotheker HP überhaupt wel kent. Bijvoorbeeld de goede reputatie van HP-pc’s met aanverwante distributiekanalen en diensten.

Ook het afscheid van HP’s TouchPad tablet, smartphones en het besturingssysteem WebOS viel zwaar. HP had potentie met deze producten. Zo is de tabletmarkt nog jong, ondanks dat Apple iPad marktleider is. En WebOS had de concurrentiepositie tegenover Apple iOS en Google Android kunnen verstevigen.

Het is Apotheker verder niet gelukt HP richting software en services te dirigeren. Daarbij is geen visie vastgesteld. Dit alles leidde tot zijn ontslag.

Carly Fiorina en Mark Hurd
HP is een bedrijf dat nu een goede visie en manager nodig heeft. Dat moet miljardair, onderneemster en politica Meg Whitman worden. Ze moet HP weer smoel geven. Een bedrijf dat geeft om consumenten en zakelijke klanten. Een organisatie met een open bedrijfscultuur en loyale en slimme werknemers. Een bedrijf dat geleerd heeft van fouten, zoals het afstoten van zijn slimste werknemers naar Agilent.

Opvallend is dat HP de laatste decennia altijd kiest voor een ceo die geen carrière heeft opgebouwd binnen HP, zoals Carly Fiorina, Mark Hurd en Leo Apotheker. Ze vertrokken alle drie na kritiek en gedonder. Misschien is het tijd om vaker naar intern en loyaal talent te kijken, zoals HP-bestuurder Ann Livermore.

i.s.m. Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content