VIDEO: Realistische replica van menselijk brein rolt uit 3D-printer

12/12/13 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

Bron: Datanews

Vicknes Waran van een universiteit in Maleisië heeft met behulp van een 3D-printer een realistische replica van het menselijke brein ontwikkeld. Chirurgen en studenten kunnen er hun hersenoperaties op oefenen.

VIDEO: Realistische replica van menselijk brein rolt uit 3D-printer

© Thinkstock

Er worden al enige tijd replica's van onze hersenen gemaakt, maar die bestaan over het algemeen slechts uit één materiaal, waardoor ze de complexe structuur van het menselijk brein moeilijk tot in de details kunnen nabootsen.

De hedendaagse 3D-printtechnologie - waarbij zowel harde als zachte materialen gebruikt kunnen worden - maakt wél een meer realistisch model van ons brein mogelijk. Vicknes Waran van de Universiti Malaya in Kuala Lumpur, Maleisië is erin gelukt zo'n model te ontwikkelen, meldt New Scientist.

Waran bootste de structuur van de huid, het bot en het hersenvlies na, en heeft ook een hersentumor nagemaakt. De professor en chirurg kan zelfs een brein op maat ontwerpen, met de specifieke kenmerken van individuele patiënten.

Het 3D-geprinte brein wordt uiteindelijk in een nagebouwd menselijk hoofd geplaatst dat eveneens uit de 3D-printer komt gerold. Het model van het hoofd is te hergebruiken, dat van de hersenen niet.

Op deze replica - die zo'n 600 dollar kost - kunnen chirurgen en studenten zonder gevaar hun hersenoperaties oefenen, en ze kunnen de effecten ervan ook meteen vaststellen.

Lees meer over:

Onze partners