Virtueel oefenprogramma maakt MS-patiënten sterker

17/12/14 om 15:26 - Bijgewerkt om 15:26

Bron: Datanews

Onderzoekers van de UHasselt hebben een softwareprogramma gemaakt waarmee mensen die behandeld worden voor MS, of voor de gevolgen van een herseninfarct, hun armspieren beter kunnen trainen. Zo moeten dagelijkse activiteiten als koken, zelfstandig eten of rolstoelrijden gemakkelijker kunnen verlopen.

Virtueel oefenprogramma maakt MS-patiënten sterker

© VRT

Het digitale krachttrainingsprogramma, I-TRAVLE genaamd, werd voorgesteld in Overpelt. Het werd de afgelopen twee jaar ontwikkeld door het Expertisecentrum voor Digitale Media, verbonden aan de UHasselt.

De software bevat oefeningen en spelletjes waarbij de patiënt zijn armen moet bewegen. Er is een robot aan gekoppeld, die reageert op de geleverde inspanningen en zo de intensiteit van het oefenprogramma kan bepalen.

Eerste tests zijn positief

De eerste tests met de toepassing wijzen uit dat er bij patiënten een toegenomen stabiliteit, beweeglijkheid en spieruithouding optreedt, waardoor het makkelijker wordt om dagelijkse activiteiten zoals koken, zelfstandig eten of rolstoelrijden uit te voeren. En dat is nodig, want deze patiënten hebben het traditioneel moeilijk om hun armen te bewegen en ondervinden daar veel nadeel van in hun dagelijkse bezigheden.

Thuisgebruik

De robotten die voor deze toepassing in de revalidatiecentra worden gebruikt, zijn erg duur. Wie ze wil gebruiken, moet bovendien telkens de verplaatsing naar het centrum maken. 'Vandaar dat we ook een trainingsomgeving voor thuisgebruik ontwikkeld hebben', zegt prof. dr. Peter Feys (UHasselt). 'Op die manier kunnen patiënten het programma in hun eigen huiskamer volgen via communicatie met een zorgcentrum.' (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners