Vlaamse it-kater heet Nico

Phenix-projecten zijn er overal. Bij de Vlaamse overheid wordt nog altijd stevig gefronst bij het uitbollende Nico, het ict-project bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB): een notoire last- en kostenpost.

Phenix-projecten zijn er overal. Bij de Vlaamse overheid wordt nog altijd stevig gefronst bij het uitbollende Nico, het ict-project bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB): een notoire last- en kostenpost.

De Nico-saga begint in het jaar 2000, kort nadat de PMS (psycho-medico-sociale) -centra en het MST (medisch schooltoezicht) gefuseerd zijn in het CLB. Nico (Netoverschrijdend Informaticaproject tussen Centra voor Leerlingenbegeleiding en Onderwijs) moet zorgen voor de creatie van één elektronisch en multidisciplinair leerlingendossier en voor een controle-instrument voor de overheid. De vzw Nico wordt in 2002 opgestart. Cronos wint de Europese aanbesteding met een webgebaseerde oplossing.

Het project blijkt al snel veel meer te kosten dan gedacht: 6 miljoen euro, waarvan 2,5 miljoen euro afkomstig is van de Vlaamse overheid. Een paar maanden worstelen met het systeem is eind 2004 voldoende om de bom te doen barsten bij de vakbonden: “Gebruiksonvriendelijk”, “implementatie loopt spaak”, “demotivatie, stress”, … “Door het moeizame registreren duurt een medisch onderzoek van één kind 20 minuten, veel te lang,” klinkt de commentaar in een vakbondsblad. “Het systeem loopt ook nog steeds vast, wat heel vervelend is als je met een klas leerlingen in onderbroek voor je zit.”

In 2006 is de relatie tussen de vzw Nico en Cronos zo rot dat er juridische stappen volgen: Cronos sleept de vzw voor de rechter omdat niet alle facturen betaald zijn. De vzw geeft als reden dat Cronos simpelweg niet of veel te laat levert wat in het lastenboek staat. Het departement Onderwijs vraagt daarop het consortium EDS-Telindus om de applicatie door te lichten. Dat zegt dat de software is bij te werken, maar dat daarvoor 25 manjaren nodig zijn en tussen de 3 en 7 miljoen euro. Bemiddeling van Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke zorgt voor een schikking: de rekeningen worden betaald en Cronos houdt de applicatie draaiende. Echte aanpassingen volgen er niet meer.

Dirk Debroey van Provinciaal Onderwijs Vlaanderen werd begin dit jaar aangesteld als afgevaardigd bestuurder van de vzw Nico om na te gaan hoe het nu verder moet met Nico. Hij is erg voorzichtig over de toekomst: “Het project loopt in 2008 af. Wat daarna volgt, is absoluut niet duidelijk. Noch over de middelen, noch over de doelstellingen is al een knoop doorgehakt. We verwachten daarover nog dit jaar een omzendbrief.” En over het verleden: “We hebben een leerproces doorgemaakt over hoe we doelstellingen moeten formuleren. Maar dat de gebruiksvriendelijkheid te wensen overlaat, is zacht uitgedrukt.”

Bij Cronos volgt huidig cfo Eddy De Nys het project op. Ook hij gebruikt liever geen te harde taal meer: “Problemen van die aard komen voor in elk project. Ze zijn opgeblazen door enkele non-believers bij het CLB.” Antwoorden op een nieuw lastenboek is daarom zeker niet uitgesloten. “Als je op een volwassen manier uit een conflict met een klant raakt, dan werk je samen voor het leven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content