Voorlopig nog geen internet uit de kraan

. © iStock
Pieterjan Van Leemputten

Het is technisch mogelijk om de waterleiding te gebruiken om glasvezel tot aan gebouwen te brengen. Maar voorlopig staan de operatoren niet te springen voor die mogelijkheid.

Het was een ambitieus project van De Watergroep. De aansluitingsleidingen die er liggen kunnen worden gebruikt om een glasvezelkabel door te sturen tussen de straatkabine en het gebouw, wat telecombedrijven pakken geld kan besparen omdat ze zo niet hoeven te graven. Het project werd begin 2013 voorgesteld maar ondertussen komt er nog geen internet uit de kraan.

Al kan het wel. “Technisch is er geen probleem”, zegt Luc Keustermans, technisch directeur van De Watergroep. “Je stopt een polyetheen koker in onze aansluitingen en daar kan je glasvezel door blazen. Onze buizen zijn overigens ook van polyetheen, dus er is geen risico op contaminatie. Je moet er alleen voor zorgen dat de in- en uitgang hermetisch wordt afgesloten.”

Het concept om glasvezel door de waterleiding te jagen komt van een Duits bedrijf. Ook zij blijven de mogelijkheden onderzoeken. “Daar blijven ze actief en gaan ze intussen de impact op lange termijn bestuderen. Zo’n koker drijft in de waterleiding omringd door water, dus willen we weten hoe snel er slijtage kan opduiken door het water of door het slingeren. Ook bochten kunnen de kabel impacteren en dat wordt nu op lange termijn onderzocht.”

Het kan dus perfect, maar de operatoren gaan er voorlopig niet op in. “Het is niet dat er geen interesse is, maar zowel Telenet als Belgacom hebben een langetermijnvisie rond hun netwerken en de investeringen daarrond. Er is latente interesse maar het hangt af van hun prioriteiten.” Keustermans wil daarbij niet uitsluiten dat er op lange termijn wel naar De Watergroep wordt gekeken als partner, maar het is niet voor meteen. “Wij staan klaar als Belgacom of Telenet mee in het verhaal wil stappen,” klinkt het.

Dit artikel komt uit de rubriek ‘Een jaar later’ uit Data News van 20/03/2015. In dat nummer Gaan we ook dieper in op glasvezel met een verslag vanop van de FTTH Council Europe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content