VR hackathon Brussel stort zich op ‘serieuze VR’

© .
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Dit weekend organiseren MIC Brussel en impulse.brussels de tweede Europese VR-Hackathon. Waar de eerste zich nog op gaming stortte, draait het deze keer om ‘serious VR’, specifiek, virtuele realiteit in de gezondheidszorg, handel, vastgoed en dataweergave.

De Hackathon volgt dezelfde formule als gelijkaardige evenementen in het buitenland. Twaalf teams krijgen een weekend om met de juiste ondersteuning een VR-ervaring te ontwikkelen.

De eerste editie vorig jaar draaide rond gaming en had een honderdtal deelnemers, waarvan 60 procent na het weekend in kwestie hun project verderzette, of als start)up begon. Deze keer hebben meer dan 70 mensen zich ingeschreven

De VR-industrie

Virtual reality maakt opgang als industrie en ze gaat verder dan horrospelletjes. Brussel telt al zo’n 1.200 mensen die met VR bezig zijn, goed voor een derde plaats op de Europese ranglijst. Een mooi voorbeeld daarvan is Big Bad Wolf, een bedrijfje gespecialiseerd in digitale creaties. Ze maken onder meer VR games. “Dat gebeurt vaak in opdracht van merken,” zegt Kevin Mannens, producer bij Big Bad Wolf, “we zijn zo voor een merk bijvoorbeeld een VR-skigame aan het ontwikkelen waarbij je die bril opzet en dan via motion control moet bewegen om de helling af te gaan.” Voor Atrium.brussels houden ze het iets minder avontuurlijk. De ervaring BE.IMMERSED wordt door de stad gebruikt om vastgoedontwikkelaars naar Brussel te halen. Ze kunnen een virtuele wandeling maken doorheen een tiental locaties.

Nog een voorbeeld is Oncomfort. Dat bedrijfje maakt audiovisuele 3d-omgevingen die patiënten moeten helpen om beter met de stress en de pijn van chemotherapie om te gaan. “We willen toegang tot psychologische bijstand voor patiënten op deze manier vergroten,” zegt Diane Jooris van Oncomfort. Patiënten worden via de app visueel en vocaal begeleid. Oncomfort werkt via hetzelfde principe als Google Cardboard, waarbij een smartphone twee beelden toont die door middel van een speciale bril aanvoelen als een wereld waarin je ronddwaalt. De bijstand help patiënten bij hun herstel en zorgt er onder meer voor dat ze minder lang in het ziekenhuis moeten blijven.

De VR hackathon start vrijdagavond met de ‘pitches’.”De hackers krijgen telkens een minut om hun pitch te maken, en daarna worden de teams samengesteld,” zegt Cecile Jabaudon, operational diractor van MIC Brussels. Zondagavond weten we wie er gewonnen heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content