VRT maakt reportage over Syrië in virtual reality

© VRT
Wim Kopinga Freelance journalist

VRT-journalist Jens Franssen heeft in Syrië een reportagereeks opgenomen in virtual reality. Met deze nieuwe vertelvorm wil hij de kijker meenemen naar het oorlogsgebied. ‘Met virtual reality kunnen we verhalen op een meer indringende manier brengen.’ Al geeft hij ook aan dat de nieuwe technologie nog in de kinderschoenen staat.

Door een VR-headset op te zetten neemt Franssen je mee naar Syrië. Daar toont hij het verhaal van een 22-jarige vluchteling uit Aleppo – een van de 5 miljoen ontheemden in het land. Door de oorlog heeft de vluchteling geen werk en doet hij zwaar, ongezond en gevaarlijk werk in de olie-industrie. Met een VR-headset op verdwijn je in het verhaal zoals bij een luisterboek of een radioreportage, niet gek als je bedenkt dat Franssen eigenlijk een man van de radio is.

Hij vergelijkt het nieuwe medium daar dan ook mee. ‘Je kan de kijker echt meenemen in de ganse omgeving. Je kan alles in 360 graden laten zien. Bij televisie zitten we toch vaak met beperkingen, zoals de kadering. Ik heb al veel verhalen verteld van het front, maar door nu met virtual reality te werken, heb ik het gevoel dat ik het volledige verhaal kan vertellen.’

De VRT-nieuwsdienst heeft de taak om moeilijke en complexe verhalen uit binnen- en buitenland te brengen aan zoveel mogelijk kijkers, zegt Franssen. ‘We moeten het publiek informeren en daarbij zoveel mogelijk verschillende vormen gebruiken. Virtual reality is een technologie die weliswaar nog in de kinderschoenen staat, maar de komende jaren alleen maar goedkoper wordt en voor meer gebruikers bereikbaar. Het is een manier om reportages veel indringender te tonen. En het kan een manier zijn om meer jongeren te laten kennismaken met deze technologie en dit soort reportages.’

Voorts heeft de openbare omroep de taak om te investeren in innovatie en om samen te werken met jonge en kleine bedrijven. Deze reeks werd gemaakt in samenwerking met Fisheye, een crossmediaal productiebedrijf uit Wetteren.

VRT maakt reportage over Syrië in virtual reality
© VRT

Gefilmd met Gopro’s

Om de reportage in Syrië op te nemen maakte Franssen gebruik van een Gopro-rig: 4 camera’s met fisheye-lenzen die allen een andere kant filmen, zodat er met de camera’s samen een constant beeld van 360 graden gemaakt kan worden. Franssen geeft daarbij toe dat het nog vrij ‘low-tech’ is. ‘Het is nog gefilmd met materiaal dat eigenlijk voor de consument is. Het geluid is zelfs zo slecht dat ik daarvoor mijn radiomicrofoon gebruikt heb.’

De VRT wil verder inzetten op VR, maar geeft ook aan dat Het Journaal er niet door overgenomen zal worden. Het is een verhaalvorm die ernaast kan bestaan. ‘Daarbij zijn de regels nog niet geschreven. Je kan de camera bijvoorbeeld ook eens verder meenemen naar het front, door hem in de hand te nemen en rond te lopen. Het is dan wel van belang dat je de horizon gelijk houdt, anders wordt de kijker duizelig.’ Franssen gaat het experiment verder aan en trekt daarvoor in het najaar naar Libië.

De beelden worden getoond op deredactie.be. De kijker ervaart natuurlijk niet dezelfde ervaring op de website als met een VR-bril, maar volgens Franssen is het toch een unieke ervaring, te vergelijken met Google Street View. Later wordt de reportagereeks ook verspreid via de gespecialiseerde app Eeyou, YouTube en enkele internationale media en de reeks wordt opgestuurd naar enkele mediafestivals.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content