VS: “Russische onderzeeërs vormen bedreiging voor internationaal dataverkeer”

Barack Obama en Vladimir Poetin. © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

De Amerikaanse defensie is bang dat Russische onderzeeërs en spionageschepen aan het onderzoeken zijn hoe internationale internetkabels aangevallen kunnen worden. De Russen zouden naar kwetsbaarheden van kabels op grote diepte zoeken.

Daarover schrijft The New York Times.

Volgens de krant houden de Amerikanen de Russen steeds meer in de gaten. De activiteit van de Russen in de Middellandse Zee is volgens een Europese diplomaat “vergelijkbaar met wat we zagen tijdens de Koude Oorlog”.

Inbreuk op kabels

Het Pentagon is bang dat de Russen op grote diepten aan de slag gaan met internetkabels. Het kan gaan over het aftappen of stukmaken van de kabels. Over het algemeen is het niet vreemd dat kabels kapot gaan, maar dit gebeurd normaliter dicht bij de kust. Bijvoorbeeld door ankers die over de zeebodem slepen. Dit soort problemen kunnen binnen dagen opgelost worden. Maar als de Russen gebruik maken van kwetsbaarheden op grote diepten, zijn die veel moeilijker terug te vinden. Daar zijn de kabels moeilijker te monitoren en repareren, wat in grote problemen kan resulteren bij gerichte aanvallen.

De locaties van de meeste kabels op de zeebodem zijn dan ook niet geheim. De meeste routes worden al decennia gebruikt voor verschillende doeleinden, het internet is er een van. Maar het is goed mogelijk dat de Russen juist naar geheime kabels zoeken. De VS heeft ook kabels op de zeebodem die niet in kaart gebracht zijn. Die worden voor militaire doeleinden gebruikt. De Amerikanen vrezen dat Rusland juist opzoek is naar die kabels om er misbruik van te maken.

Operatie Ivy Bells

Het afluisteren van kabels op de zeebodem is overigens niet nieuw. In 1971 slaagden de Amerikanen erin om in de buurt van Japan een Russische kabel voor militaire communicatie af te luisteren. Bij operatie Ivy Bells vond een Amerikaanse onderzeeër een plek waar een afluisterapparaat om de kabel gelegd kon worden.

Onderzeese nucleaire drone

De toenemende drukte rond internetkabels staat niet op zichzelf. De activiteit van Russische onderzeeërs is het afgelopen jaar met 50 procent toegenomen – het laatste decennium is de activiteit niet zo hoog geweest. Rusland pompt bovendien 2,4 miljard dollar in zijn zeevloot om tegen 2020 flink uit te breiden.

Ook is er een onderzeese drone in de maak. Die moet een kleine tactisch nucleair wapen kunnen vervoeren en af kunnen vuren om havens en de kust aan te kunnen vallen.

De ontwikkelingen vallen in de vernieuwde Russische strategie van ‘hybride oorlogsvoering’. Rusland creëert een mix van conventionele kracht en nieuwe wapens om weer een wereldmacht te worden, met alle bemoeienis van dien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content