VUB leidt fotonicaconsortium

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het ACTMOST-project gaat rond fotonicaonderzoek voor bedrijven in de komende drie jaar veertien onderzoeksinstituten uit zes Europese landen verenigen, onder leiding van de VUB.

Het ACTMOST-project gaat rond fotonicaonderzoek voor bedrijven in de komende drie jaar veertien onderzoeksinstituten uit zes Europese landen verenigen, onder leiding van de VUB.

Fotonica componenten brengen elektronica en het gebruik van licht samen in een breed spectrum van toepassingen. Dat gaat van glasvezelconnectiviteit, langs industriële, medische en andere toepassingen, tot consumentenproducten. In 2008 bedroeg de wereldwijde markt voor dergelijke componenten ca. 270 miljard euro, waarvan zo’n 55 miljard in Europa werd gegenereerd.

Het ACTMOST project (Access Centre to Micro-Optics Expertise, Services and Technologies) beoogt met Europese steun de krachten van 14 instituten uit België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Polen en Noorwegen te bundelen om bedrijven te helpen bij de ontwikkeling van fotonicamateriaal voor gebruik in hun producten. ACTMOST kan in elke fase van een project hulp bieden, vanaf het ontwerp tot een productie in lage volumes, als een ‘one-stop-shop-solution-provider’. Ook kan ACTMOST voorzien in de training van personen in bedrijven. Dank zij de steun van Europa kan ‘deze technologische ondersteuning in vele gevallen en tot op zekere hoogte kostenloos worden verstrekt,’ aldus prof. Hugo Thienpont, hoofd van het B-Phot labo aan de VUB en initiatiefnemer van het ACTMOST project.

Op 3 december gaat in Brussel een eerste workshop door waar de diensten van ACTMOST aan bedrijven worden voorgesteld. Vanaf begin 2011 wil ACTMOST al meer dan 30 bedrijven ondersteunen. Het ACTMOST project heeft momenteel een looptijd van drie jaar, tot eind 2013. Van de Europese Commissie heeft het project 1,2 miljoen euro financiering gekregen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content