Waals kabeldossier blijft krabbenmand

Na twee jaar zou de Waalse kabelfusie tussen Brutélé (Charleroi en Brussel) en Tecteo (Luik) achter de rug moeten zijn, maar de discussies over het hoe en wat blijven aanslepen.

Na twee jaar zou de Waalse kabelfusie tussen Brutélé (Charleroi en Brussel) en Tecteo (Luik) achter de rug moeten zijn, maar de discussies over het hoe en wat blijven aanslepen.

Het bericht staat in Le Soir, naar aanleiding van een bijeenkomst van de raad van bestuur over de kwestie. De grootste tegenstand komt van enkele gemeentelijke aandeelhouders van Brutélé, die vrezen de dividenden op de uitbating van de kabel te verliezen.

Voorbije zomer bestelde Brutélé bij ING een studie over de strategische opties van de gemeenten. Een fusie, waarbij Brutélé wordt opgeslorpt, wordt daarin als weinig voordelig voorgesteld, aangezien de gemeenten ruim 10 jaar geen of weinig dividenden zouden ontvangen. ING onderzocht ook andere pistes, waaronder het onafhankelijk blijven van Brutélé, maar pleit uiteindelijk in z’n conclusie toch voorzichtig voor de overdracht van de activa van de gemeenten.

In Brussel zouden ze daarmee akkoord zijn, maar in Charleroi helemaal niet. “Als aandeelhouders staan we ervoor open”, aldus de burgemeester van Charleroi, Jean-Jacques Viseur, “maar het lijkt ons abnormaal dat alle beslissingen over de Waalse kabel enkel in handen zouden zijn van de provincie Luik.” Bij Tecteo, in Luik, wordt dan weer geargumenteerd dat zij op hun eentje al het financiële risico van de overname hebben genomen én dat ze al oplossingen hebben aangedragen voor de dividenden bij Brutélé.

Het wantrouwen tussen aandeelhouders en de directies van Brutélé en Tecteo zit volgens Le Soir diep. Bovendien wordt er zowel bij bestuurders als bij politici zwaar gefronst bij de alomtegenwoordigheid van Jean-Claude Van Cauwenberghe (voormalig voorzitter van Brutélé) in het dossier. Hij is nog steeds aanwezig – als ‘genodigde’ – op raden van bestuur van Brutélé en wordt nog altijd betaald als expert van de overkoepelende structuur GIE, met goedkeuring van Tecteo. Het illustreert in ieder geval hoe gepolitiseerd de hele kwestie is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content