Waarde bitcoin in vrije val: van 900 naar 300 euro in een maand

18/12/13 om 10:20 - Bijgewerkt om 10:20

Bron: Datanews

De waarde van de virtuele munt bitcoin is tussen eind november en nu met 65% gezakt. Op het Chinese ruilplatform BTC werd de bitcoin verhandeld voor iets meer dan 300 euro, terwijl de munt op zijn hoogtepunt meer dan 900 euro waard was.

De waarde van de virtuele munt bitcoin is sinds eind november met 65 procent gezakt. De bitcoin werd woensdag op BTC China, het belangrijkste ruilplatform van het land, verhandeld tegen een prijs van 2.551 yuan (circa 305 euro). Op zijn hoogtepunt, op 30 november, was de bitcoin 7.588,88 yuan (meer dan 900 euro) waard.

De virtuele munt krijgt klappen sinds China een reeks beperkende maatregelen nam. Zo verbood de Chinese centrale bank financiële instellingen begin december al om transacties in de virtuele munt bitcoin af te handelen. En deze week werden bijkomend betalingen aan handelsplatformen in ruil voor de virtuele munteenheid verboden, zo melden Chinese media.

China is de grootste markt voor het verhandelen van bitcoins. Vorige week nog waarschuwde de Europese bankenautoriteit (EBA) voor de risico's verbonden aan virtuele munten.

De bitcoin werd in 2009 bedacht door een informaticus die een munt wilde creëren die niet afhankelijk was van een centrale bank of financiële instelling. De virtuele munt kan online worden ingeruild voor een officiële munt (zoals euro, dollar of yen), zonder risico op manipulatie door de centrale banken en zonder bancaire kosten, benadrukken voorstanders. Tegenstanders klagen van hun kant het gebruik ervan aan voor criminele activiteiten zoals het witwassen van geld. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners