Waarom de nieuwe VRT-voorzitter geen goede zaak is voor Belgacom

Dat Luc Van den Brande de nieuwe voorzitter wordt van de VRT is welicht geen goede zaak voor Belgacom. De kleine man uit Bonheiden is immers niet alleen een Vlaming pur sang die liever over de Vlaamse kust dan over de Belgische kust praat, maar vooral, Van den Brande lag aan de oorsprong van de oprichting van Telenet Vlaanderen.

Dat Luc Van den Brande de nieuwe voorzitter wordt van de VRT is welicht geen goede zaak voor Belgacom. De kleine man uit Bonheiden is immers niet alleen een Vlaming pur sang die liever over de Vlaamse kust dan over de Belgische kust praat, maar vooral, Van den Brande lag aan de oorsprong van de oprichting van Telenet Vlaanderen.

Luc Van den Brande kwam vaak te laat op afspraken. Dat had hij geleerd bij de scouts. De leider komt altijd wat later, dan is iedereen opgelucht en blij dat de roerganger er eindelijk is. Als de nieuwe sterke man bij de VRT, zal hij zich mogelijk strakker aan programmaschema’s moeten houden.

Nu mag je veel zeggen, en nog meer denken over de CD&V-er, maar als Vlaams minister-president van 1992 tot 1999 had hij wel een langetermijnvisie. In 1994 lanceerde hij immers het Actieprogramma InformatieTechnologie. Daaruit vloeide een jaar later het project Telenet Vlaanderen om ict-innovatie te stimuleren, wat uiteindelijk in september 1996 leidde tot de oprichting van Telenet Vlaanderen. Toen nog een telefoonoperator, maar dank zij breedbandinternet vandaag de grootste tegenspeler van Belgacom. Ondanks heel wat foute strategische beslissingen, is het toch dankzij de wilskracht van Luc Van den Brande dat Telenet er gekomen is. En hij besefte wel degelijk dat technologie en innovatie een regio kan opkrikken. Overigens is het dankzij hem dat de Telenet hoofdzetel zich in Mechelen bevindt. Dat was immers zijn wingewest.

Dat Telenet later het addendum ‘Vlaanderen’ liet vallen en vandaag veeleer een Amerikaans dan een Vlaams bedrijf is, zint hem niet, maar het blijft wel zijn ‘baby’. Dat kan een belangrijke rol spelen als er afspraken moeten gemaakt worden rond digitale televisie en breedband internetdiensten. De VRT zal meer dan ooit dichter aanleunen bij Telenet dan bij Belgacom. Ceo Didier Bellens en zijn tv-vriend Jean-Charles De Keyser, beiden uit Franstalige RTL-kringen, zullen hun beste ‘Vlaamsche’ tongval mogen bovenhalen.

En het mag te hopen zijn dat Luc Van den Brande technologie opnieuw op de agenda zet bij de VRT. Als er één ding opvalt in de reorganisatie van het directiecomité is dat ict en technologie in één pot terecht komt met onder andere facilities en human resources. Harry Sorgeloos, één van de briljante koppen bij de VRT, verantwoordelijk voor technologie en innovatie maakt immers straks geen deel meer uit van het directiecomité. Zijn aanwezigheid werd destijds gepromoot als voorbeeld van hoe belangrijk de VRT de crossmediale aanpak vond.

Als ict al geen deel meer uitmaakt van de top van één van de belangrijkste media- en televisiebedrijven in Vlaanderen, is het ver gekomen. Maar wie weet zal Luc Van den Brande ict en innovatie opnieuw plaatsen waar het hoort, op niveau. Dat men bij de RTBF kiest voor de nieuwe naam RTBF.BE zegt immers alles over het belang dat men in de andere vleugel van de Reyerslaan biedt aan internet, technologie en van waar de inkomsten ook straks zullen komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content