Analyse | Nieuws

Waarom het fiasco rond de Galaxy Note 7 Samsung niet zal breken

© Samsung
Wim Kopinga Freelance journalist

De grootste smartphoneverkoper ter wereld moet sinds de presentatie Galaxy Note 7 in augustus het ene na het andere slechtnieuwsbericht de wereld insturen, met als hoogtepunt vandaag dat het definitief stopt met de Galaxy Note 7. Het is een PR-nachtmerrie, maar Samsung zal niet breken.

Met de Galaxy Note 7 wilde de fabrikant Apple definitief achter zich laten. Doordat de iPhone 7 weinig vernieuwend was, wilde Samsung profiteren door eerder dan Apple een top toestel op de markt te brengen. Het zag er voor de release ook zeer goed uit: in thuisland Zuid-Korea werden de pre-orders dik verbroken. Voordat het toestel in de winkel lag was het aantal verkochte toestellen dubbel zo hoog als de S7 en S7 Edge voor release en ook de reviews waren zeer goed. Maar de haast die er geboden was bij het lanceren voor de iPhone 7, kwam snel terug op het bord bij de Aziaten.

Want de Koreaanse fabrikant moest de 2,5 miljoen verkochte toestellen alweer snel terugroepen. De batterij zou te warm worden bij het opladen, waardoor hij in de brand vloog. Het was de reden er foto’s en filmpjes de wereld in gestuurd werden met ontvlamde telefoons en luchtvaartautoriteiten het toestel een verbod oplegde. De gehaaste lancering kwam Samsung op kritiek te staan van consumenten en de techwereld.

Na de terugroepactie kwam Samsung snel met een vervangend exemplaar dat het probleem op zou lossen, maar kort al snel kwamen er berichten dat die ook vlam kon vatten.

Van uitstel naar afstel

Nadat de release van het toestel in ons land lange tijd uitgesteld was, zouden gisteren de pre-orders binnen de Benelux uitgeleverd worden, maar Samsung liet toen op het laatste moment weten dat dit niet doorging. De productie van het toestel werd wereldwijd ‘aangepast’ en vannacht kwam het definitieve nieuws dat het toestel wereldwijd teruggeroepen wordt. Vandaag kwam het definitieve oordeel: de Samsung Galaxy Note 7 wordt uit de handel gehaald. Het bedrijf stopt er definitief mee.

Zo’n probleem rond een vlaggenschip van de grootste smartphonefabrikant ter wereld klinkt nu als een ramp. Soortgelijke problemen zouden bij de iPhone ook verstrekkende gevolgen hebben, omdat Apple in zeer grote mate leunt op de verkoop van hun smartphones. Maar Samsung doet het toch weinig, ondanks de laatste berichten dat ‘het aandeel keldert’.

Het aandeel Samsung is zelfs gestegen sinds de lancering van de Note 7 in augustus. Vorige week stond het zelfs op recordhoogte, nadat Samsung verrassend bekendmaakte dat het winst zal boeken dit kwartaal.

Hoe is dat mogelijk?

Allereerst: Samsung’s terugroepactie gaat maar om een heel klein deel van de smartphonetak De Note 7 is belangrijk, maar er zijn tal van andere toestellen. En belangrijker: Samsung Electronics is een enorm bedrijf, waarvan smartphones maar een klein onderdeel zijn. Zoals onderstaande grafiek illustreert maakt het tientallen miljarden winst in de andere takken waarin het actief is. Dus zelfs deze definitieve terugroepactie is geen ramp voor het technologiebedrijf.

Enorm verlies, maar geen probleem

Volgens analisten die persbureau Reuters aan het woord laat zou het terugroepen van het toestel 17 miljard dollar kosten. In theorie had de Note 7 opnieuw uitgebracht kunnen worden, maar het is slimmer om de productnaam de nek om te draaien. De naam is was al besmet en wanneer het toestel later dit jaar opnieuw uitgebracht zal worden, zou het in het vaarwater van de Galaxy S8 zitten. Samsung heeft een markwaarde van 235 miljard dollar en er staat 69 miljard dollar cash op de bank. Dit verlies kan het dus makkelijk nemen.

Op het gebied van PR zal het Samsung als merk wat pijn doen. Er worden nu grappen gemaakt en serieuze commentaarstukken geschreven. Maar behalve de verantwoordelijke voor de exploderende telefoons, zal er bij Samsung niemand wakker liggen van het fiasco rond de Galaxy Note 7.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content