Waarom is Apple geïnteresseerd in Jay Z's Tidal?

04/07/16 om 09:43 - Bijgewerkt om 14:18

Een jaar na de lancering van Apple Music is het techbedrijf geïnteresseerd in streamingdienst Tidal. De concurrerende streamingdienst van rapper Jay Z is een van de weinige diensten die hoge kwaliteit streaming aanbiedt voor audiofielen.

Waarom is Apple geïnteresseerd in Jay Z's Tidal?

© BELGA

Jay Z was niet de oorspronkelijke oprichter van Tidal. Hij kocht het bedrijf Aspiro voor 56 miljoen dollar en transformeerde dat tot de streamingdienst die het nu is. Sinds maart 2016 heeft Tidal 3 miljoen betalende abonnees. Apple Music heeft er meer dan 15 miljoen en groeit veel sneller dan Jay Z's streamingdienst. De overweging om Tidal over te nemen gaat dus niet om het klantenbestand.

Tidal heeft andere voordelen die een goede toevoeging voor Apple zouden kunnen zijn. allereerst exclusieve content: Jay Z heeft zijn naam en adresboekje gebruikt om binnen de muziekindustrie exclusieve deals met grote sterren af te sluiten. De rapper is vrienden met de groten der aarden en is zelfs getrouwd met de grootste vrouwelijke popster ter wereld: Béyonce. Zo kon het al exclusieve content van onder andere laatstgenoemde, Rihanna en Kanye West aanbieden.

Daarnaast biedt het muziek aan in hoge kwaliteit. Tidal heeft een abonnementsformule van 9,99 euro met 'normale' streamingskwaliteit. Voor 19,99 gaat de kwaliteit flink omhoog. Dit zou voor Apple interessant kunnen zijn omdat het volgens hardnekkige geruchten de hoofdtelefooningang weg zal laten in de volgende iPhone. Hierdoor zou Apple - onder andere - de output van de audiokwaliteit op de iPhone kunnen verhogen.

Daarbij heeft Apple Music sinds de start vorig jaar flink wat kritiek te verduren gekregen. De app zou bijvoorbeeld niet gebruiksvriendelijk genoeg zijn - hier wint concurrent Spotify het stevig op. En Apple kan een overname makkelijk betalen: momenteel heeft het ruim 200 miljard dollar ter beschikking. Met een klein deel daarvan kan het vooruitgang kopen én een concurrent buitenspel zetten; dan kunnen de pijlen volledig op Spotify gericht worden.

Infographic: The State of Music Streaming | Statista

Lees meer over:

Onze partners