Waarom technologie elke crisis overleeft

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De voorbije dertig jaar is de it-industrie door minstens vier ernstige crisismomenten gekropen. De belangrijkste was ongetwijfeld medio 2000 toen de bubbels verwaterden van parelende champagne naar château de la pompe.

De voorbije dertig jaar is de it-industrie door minstens vier ernstige crisismomenten gekropen. De belangrijkste was ongetwijfeld medio 2000 toen de bubbels verwaterden van parelende champagne naar château de la pompe.

Daaruit heeft de it-sector destijds enkele belangrijke lessen getrokken. En ook al heeft de huidige crisis geen zak te maken met technologie (de banken hadden weliswaar hun datawarehouse wat meer van nabij mogen bekijken), onze biotoop zou weleens de eerste kunnen zijn die uit de malaise zal kruipen. De grote it-spelers zitten immers op een berg cash. Cisco heeft 20 miljard euro op de bank staan, Apple zit op 19 miljard en Microsoft heeft 15 miljard in de kluis. Google, IBM, Intel en HP samen kunnen rekenen op nog eens 40 miljard euro. De crisis blijft uiteraard hard toeslaan omdat de klanten niet alleen in de it-kosten blijven knippen, maar omdat er ook heel wat it-apparatuur vrijkomt. Waar 200 man aan de deur gezet wordt, zijn er immers 200 laptops, telefoontoestellen en smartphones beschikbaar en is er overcapaciteit op netwerk en servers te koop. Budgetten slinken met 20 procent of meer.

It-bedrijven hebben echter geleerd om snel te schakelen. Zo moest Cisco in april 2001 voor bijna 2 miljard euro apparatuur afschrijven die het nooit meer zou kunnen verkopen. Sindsdien is stockbeheer en de zogenaamde supply chain één van de grote aandachtspunten geworden, en niet alleen bij Cisco trouwens. Ook de grote chipproducenten hebben bijzonder snel gereageerd op de crisis. Al na de eerste tekenen van verval werd ingegrepen. Iets wat je van de automobielindustrie bezwaarlijk kan zeggen. De parkings van hun fabrieken staan afgeladen vol met fonkelnieuwe wagens.

Niets is zo moeilijk te voorspellen als de toekomst, luidt het stereotiep. En ook nu spreken de vooruitzichten zowel over een optimistisch waterzonnetje als over bijzonder guur weer. Vroeger kon men vrij accuraat voorspellingen doen over de komende vier maanden, vandaag is dat beperkt tot één maand. Blind navigeren vaak, maar de technologiesector komt er beter uit. Zeker weten. Wij hebben immers de gps uitgevonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content