Waarom vrouwen een schaars goed zijn in ict

Nog altijd zijn vrouwen die carrière willen maken in informatie- en communicatietechnologie een uitzondering. En het ziet er niet naar uit dat daar op middellange termijn verandering in komt.

Nog altijd zijn vrouwen die carrière willen maken in informatie- en communicatietechnologie een uitzondering. En het ziet er niet naar uit dat daar op middellange termijn verandering in komt.

In de faculteit toegepaste wiskunde van de UCL zit tussen de 34 ingenieurs informatica van de lichting 2006 geen enkele vrouw. Dat ict niet bepaald gekatalogeerd staat als een ‘sociale’ of ‘communicatieve’ sector zal daar niet vreemd aan zijn. En sociale contacten vinden vrouwen nu net belangrijk. Voor een overgroot deel van de mensen is de informaticus, en zeker de meer technische variant ervan, een eenzaat (een nerd) die dag in dag uit voor zijn pc zit. Vrouwen die toch voor techniek kiezen, opteren veeleer voor bedrijfsprocessen of voor de bouw. Bovendien focussen studentes minder snel dan hun mannelijke collega’s. Als ze voor een wetenschappelijke of technische richting gaan, geven ze de voorkeur aan een opleiding die minder gespecialiseerd is dan die van informaticus. Daarbij komt dat ict-jobs vandaag in een erg negatief daglicht staan. En groots opgezette mediacampagnes zullen daar weinig aan veranderen, vrees ik.

Veertig jaar geleden was informatica de sector van de toekomst die fors zou ingrijpen op ons professionele én ons privé-leven. En dat inmiddels ook gedaan heeft. Een job in de ict wekte bewondering want zo’n werk was weggelegd voor een klein groepje ingewijden die zich in een waas van geheimzinnigheid hulden en af en toe uitpakten met een spectaculaire vondst of een plotse sprong voorwaarts. Maar dat is voorgoed verleden tijd. Het aura is verdwenen en heeft bij de jongeren plaats gemaakt voor milieukwesties en groene energie. En dat blijkt ook uit de verloning. Informatiseringsfuncties leverden alles in acht genomen op het eind van de maand meer op dan vandaag en die achteruitgang heeft dan weer te maken met de inbreng van goedkope Aziatische expertise. Tegelijk blijft het een stresserend vak waar een ‘nine to five’ mentaliteit nog steeds uit den boze is, dat een weinig toegankelijk jargon hanteert en waar kennis in geen tijd achterhaald raakt. Carrièrepauzes zijn er derhalve veel moeilijker bij te benen.

Kortom vrouwen – veel meer dan mannen – beseffen dat een carrière in ict en kinderen moeilijk te verzoenen vallen. De verhouding kwaliteit/investering loopt mank en dat is nog zacht uitgedrukt.

Opinie van Christine Castelein

Christine Castelein was tien jaar lang algemeen directeur België van WorldCom, MCI en Verizon Business.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content