Waarom zijn we zo verslaafd aan Facebook?

© Reuters

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat onze hersenen biologisch geprogrammeerd zijn om een sociale activiteit te zoeken wanneer ze in een rustfase zitten. Facebook beantwoordt in zo’n geval aan de noden van onze hersenen.

Zodra we een pauze nemen, hoe kort ook, kunnen we het niet laten naar onze smartphone te grijpen om nieuwe Facebook-notificaties te checken of met onze vrienden te chatten. Maar hoe komt het dat we verslaafd zijn aan het sociale netwerk? Een studie van neurowetenschappers van de universiteit UCLA in Californië toont aan dat onze dorsomediale prefrontale cortex op rust zou verlangen naar sociale activiteit.

Vóór die ontdekking slaagden de wetenschappers er niet in om uit te leggen waarom sommige zones van onze hersenen in periodes van rust actief bleven.

In het kader van de studie hebben de wetenschappers aan 21 personen gevraagd om een reeks beelden te bekijken. Ondertussen bestudeerden de onderzoekers hun hersenactiviteit. De eerste reeks beelden bestond uit foto’s van personen met legendes waarin hun mentale staat beschreven stond. Bij de tweede reeks beelden werd uitgelegd wat de persoon op de foto aan het doen was. Voor het laatste deel van het experiment kregen de deelnemers een cijfer en een eenvoudige wiskundige vergelijking te zien.

De testpersonen moesten inschatten of de legendes bij de foto’s relevant waren of niet. Toen ze het verschil in beslissing vaststelden, focusten de onderzoekers op de dorsomediale prefrontale cortex en zijn activiteit in rust. Daardoor konden ze vooruitlopen op de antwoorden van elke vrijwilliger. Hoe actiever die hersenzone, hoe sneller de persoon een beslissing kan nemen.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de dorsomediale prefrontale cortex het actiefst is wanneer we dromen of in een rustfase zitten. Daardoor kunnen we recente interacties verwerken en de wereld rondom ons beter begrijpen. “Dat deel van de hersenen bereidt ons voor om de buitenwereld te trotseren met gedachten, gevoelens en doelstellingen “, verklaart Matthiew Lieberman, één van de auteurs van de studie.

Ook al werd Facebook niet ontworpen met de studie in het achterhoofd, toch beantwoordt het sociale netwerk aan de noden van onze hersenen die op zoek zijn naar sociale relaties wanneer ze op rust zijn. Dat is de reden waarom we ‘natuurlijk’ en onweerstaanbaar aangetrokken zijn door Facebook.

(LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content