Wallonië zegt elektronisch stemmen de wacht aan

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 zal er in Wallonië nog niet gestemd worden met een ‘slimme balpen’. Het project is voorlopig uitgesteld wegens te duur en zou mogelijk herbekeken worden tegen de regionale verkiezingen van 2014.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 zal er in Wallonië nog niet gestemd worden met een ‘slimme balpen’. Het project is voorlopig uitgesteld wegens te duur en zou mogelijk herbekeken worden tegen de regionale verkiezingen van 2014.

Geen elektronisch stemmen dus bij de verkiezingen van 2012 in Wallonië en een terugkeer naar pen en papier. De elektronische erfgenaam van die pen had de Waalse regering verleid, technisch gezien, maar budgettaire redenen deden de regering de toekenning van de aanbesteding schorsen.

Ter herinnering: de zogenaamde ‘Déclaration de Politique Régionale 2009-2014’ betekende het eind voor het elektronisch stemmen zoals we dat tot dusver kenden. In Wallonië werd dat systeem maar in 39 gemeenten gebruikt. Maar de regering sloot niet uit naar een nieuwe elektronische oplossing te evolueren, op voorwaarde dat die “de democratische controle” zou versterken. Ze moest dus de kiezers een betere traceerbaarheid en integriteit van hun stem garanderen, via een papieren spoor, zodat als het nodig is er ook met de hand zou kunnen nageteld worden.

De aanbesteding die gelanceerd werd in september 2010 lokte 5 offertes, waarvan 4 ‘klassieke’ stemcomputers (stemmen op een pc met een papieren ticket met een streepjescode voor de hertelling) en een iets origineler voorstel dat gebaseerd was op de ‘e-pen’, een slimme balpen die automatisch de stem registreert die de kiezer op papier aanduidt

Die laatste oplossing droeg de technische voorkeur weg van de analysecommissie (“eenvoud, snelheid, betrouwbaarheid, traceerbaarheid”), maar bleek wel erg duur. De ontwikkeling van het prototype, om het te testen vóór de verkiezingen van 2012, zou 3 miljoen euro meer gekost hebben dan de pure papieren oplossing. Te duur in deze tijden van besparing, aldus de Waalse regering. Maar het idee is niet helemaal vergeten, aangezien de Waalse verantwoordelijken hun federale en Vlaamse collega’s gaan consulteren voor een eventuele bredere uitrol met de toekomstige regionale verkiezingen van 2014. Zo zou de ontwikkel- en materiaalkost meer verspreid worden.

Waals minister voor de lokale besturen Paul Furlan zegt zich er in elk geval “zeer bewust van te zijn dat een goed elektronisch systeem een tijds- en energiewinst voor alle gemeenten zou zijn”. Hij heeft aangekondigd dat hij “alle gemeenten zal bevragen om te weten te komen of ze klaar zijn voor een overstap naar een dergelijk nieuw systeem”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content