Walter De Brouwer haalt met Scanadu andermaal 35 miljoen dollar op

. © .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De naar de VS uitgeweken Aalstenaar Walter De Brouwer heeft 35 miljoen dollar opgehaald om de klinische testen voor de medische tricorder Scout op te voeren.

Nog niet van Scout gehoord? Dat is een klein, schijfvormig gadget met een eigen miniscuul besturingssysteem, elektroden, dioden, accelerometers, gyroscopen en ander sensoren. De Scout moet je vervolgens enkele seconden tegen je slaap houden om een aantal medische waarden te controleren zoals je temperatuur, je hartslag of je bloeddruk.

Scout is een van de producten waarmee Scanadu in de Verenigde Staten hoge ogen gooit. Scanadu is het bedrijf van de naar de VS uitgeweken Aalstenaar Walter De Brouwer die in een vorig leven nog de Belgische internetprovider Ping uit de grond stampte en de vacaturesite Jobscape oprichtte. Toen zijn zoon in 2005 maanden in het ziekenhuis moest doorbrengen en hij zich ‘machteloos’ voelde en ‘afhankelijk was van dokters die hij nooit te zien kreeg’, kwam hij op het idee voor zijn slimme medische apparaatjes.

Medische goedkeuring

Vorig jaar werd op de SxSW-conferentie nog aangekondigd dat Scout voor 199 dollar verkocht zou worden. Op dit ogenblik zou Scanadu al duizenden orders binnen hebben. Maar Scanadu moet wel nog het device goedgekeurd krijgen als een écht medische diagnosetool in zowel de Verenigde Staten als China. Deze ‘Series B’-financieringsronde moet helpen om de nodige klinische testen te kunnen uitvoeren. In 2013 wist De Brouwer al 10,5 miljoen dollar op te halen (Series A) bij onder meer Zappos-oprichter Tony Hsieh, Redmile Group, Mindful Investments en Broe Group. Via een Indiegogoo-crowdfundingcampagne kwam nog eens 1,6 miljoen dollar binnen.

In deze nieuwe ronde zien we onder meer nieuwe investeerders als Tencent Holdings, China Broadband Capital, Iglobe Partners en Sungent BioVenture.

Scout is overigens wel al door de Amerikaanse ‘Food and Drug Administration’ goedgekeurd, maar dan als een ‘investigational device’. Maar Walter De Brouwer wil dus veel verder gaan, en onder meer ook bloed- en urinesamples uitlezen én zelfs DNA onderzoeken. Of hoe we ongetwijfeld het laatste van Scanadu nog niet gehoord hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content