Was de overname van WhatsApp door Facebook een vriendendienst?

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Uit een artikel in Forbes blijkt dat Mark Zuckerberg en WhatsApp-medeoprichter Jam Koum voor de overname al drie jaar lang met elkaar bevriend waren. Was één van de grootste acquisities ooit in technologieland een vriendendienst?

Uit een artikel in Forbes blijkt dat Mark Zuckerberg en WhatsApp-medeoprichter Jam Koum voor de overname al drie jaar lang met elkaar bevriend waren. Was de grootste acquisitie ooit in technologieland een vriendendienst?

In de lente van 2012 kreeg Jam Koum, de Oekraïense medeoprichter van WhatsApp, een eerste e-mail van Mark Zuckerberg, schrijft Forbes. Of hij eens bij hem wilde komen eten. Zuckerberg was naar eigen zeggen een gebruiker én bewonderaar van de berichtendienst. Koum ging in op het verzoek van Zuckerberg.

Vanaf toen ging de Facebookbaas drie jaar lang nagenoeg elke maand met het WhatsApp-hoofd dineren. De verhouding tussen de twee leek eerder uit te monden in een vriendschapsband dan in een zakenrelatie. Er werd vooral gesproken over hoe WhatsApp onafhankelijk wilde blijven, naar verluidt niet over een overname.

Halverwege 2013 liepen de WhatsApp-oprichter Sundar Pichai tegen het lijf, de baas van Android en Chrome bij Google. Ze spraken over hun liefde voor eenvoudige digitale producten. Een tijd later, in het begin van 2014, stuurde Pichai aan op een ontmoeting tussen de WhatsApp-leiders en Google-CEO Larry Page. Deze meeting ging uiteindelijk door op dinsdag 11 februari 2014.

De vrijdag voordien kreeg Amin Zoufonoun, een business developer bij Facebook die ook een aandeel had in de overname van Instagram, lucht van de meeting tussen WhatsApp en Google. Hij lichtte Zuckerberg in, en die nodigde Koum in allerijl nog bij hem thuis uit op maandag, een dag voor het Google-gesprek.

Voor het eerst gooide de Facebook-ceo de overnameplannen, waar de sociale netwerksite blijkbaar wel al een tijdje mee bezig was, op tafel: WhatsApp zou volledig onafhankelijk blijven en Koum zou toetreden tot het bestuur van Facebook.

De ontmoeting met Larry Page ging de volgende dag gewoon door. De heren hadden volgens de WhatsApp-ceo “een aangenaam gesprek”. Een overname kwam volgens Koum niet ter sprake – of hij had Page’s hints niet door, want later bleek dat Google wel degelijk interesse had in WhatsApp.

Maar het was Facebook dat een paar dagen later de deal finaliseerde. Op donderdag ging Brian Acton, de andere WhatsApp-oprichter, mee langs bij Mark Zuckberg. Die beloofde “WhatsApp op een dag groter te maken dan Facebook wat gebruikersaantallen betreft.” Hij zei ook dat de mensen van de berichtendienst gewoon zouden mogen blijven doen wat ze voorheen deden, maar dan met middelen van Facebook.

Nadien werd nog van gedachten gewisseld over het overnamebedrag: Zuckerberg had 15 miljard dollar in gedachten, Koum 20 miljard dollar. De Facebookbaas kwam een paar dagen later met een voorstel van 19 miljard dollar op de proppen. De deal werd beklonken, Koum en Zuckerberg omhelsden elkaar en kraakten een fles van Koums favoriete whisky – Zuckerberg wist met wie hij te doen had. De werknemers (en later de hele wereld) op de hoogte brengen, was enkel nog een kwestie van tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content