Wat heeft Android 9 Pie ons te bieden?

Android 9 Pie © .
Pieterjan Van Leemputten

Google heeft een nieuwe versie van Android klaar. Android 9, aka Android Pie, gebruikt veel meer AI en voorziet ook een paar handige functies, ook voor professionele gebruikers.

Android 9 zet stevig in op kunstmatige intelligentie. Het besturingssysteem voorspelt welke apps je wil gebruiken, past zich aan aan je omgeving en dat moet onder meer de batterij beter maken en een overdaad aan meldingen terugdringen.

Zijn al die dingen nieuw? Neen. Veel van wat we in Pie terugzien kennen we al enkele jaren in sommige (premium) toestellen. Maar door ze standaard in Android te bakken worden ze ook toegankelijk voor goedkopere toestellen en kan je er van uitgaan dat ze beter samenwerken met de rest van Android. Of anders gezegd: hoe meer Android doet, hoe minder saus de fabrikanten er zelf aan moeten toevoegen.

Batterij

.
.© .

Adaptive Battery leert hoe je je telefoon gebruikt. Dat moet er voor zorgen dat apps en services op de achtergrond minder stroom verbruiken. Tegelijk kan je ook beperkingen instellen zodat apps die te veel batterij verbruiken worden ingeperkt.

Slim aanpassen

De AI-kunsten van Google zien we onder meer met Adaptive Brightness: Android onthoudt en leert hoe fel je het scherm wil afhankelijk van het omgevingslicht. Wie ‘s avonds in bed zijn telefoon graag donker instelt, maar overdag graag maximale helderheid wil, hoeft dat dus niet altijd handmatig in te stellen op termijn.

Dat slim veronderstellen vinden we ook bij App Actions. Wie na het inpluggen van de hoofdtelefoon (als je telefoon nog een lijningang heeft) krijgt zo meteen de meest recente playlist voorgeschoteld. Android gaat vergelijkbare dingen suggereren als het merkt dat je aan je dagelijkse weg naar het werk begint, of als je op het werk bent.

Slices moet dan weer relevante info tonen uit favoriete apps. Google geeft hier als voorbeeld dat wie zoekt naar Lyft (een tegenhanger van Uber), meteen prijzen en aankomsttijden weergeeft. De functie is dit najaar breed beschikbaar, maar zal wel afhangen van de mate waarin ontwikkelaars ze zelf inbouwen.

Gebruiksgemak en controle

Android Pie moet ook gebruiksvriendelijker worden. Zo ga je met gebaren tussen apps kunnen wisselen (Intuitive Navigation).

Voortaan kan je ook beter in de gaten houden hoe vaak en hoe lang je met je telefoon of specifieke apps bezig bent. Een nieuw dashboard geeft perfect weer hoe lang je in welke app zit of hoe vaak je naar je telefoon kijkt. Of we die confrontatie leuk gaan vinden, laten we zelf in het midden.

Voortaan kan je nagaan hoeveel tijd je in een bepaalde app doorbrengt.
Voortaan kan je nagaan hoeveel tijd je in een bepaalde app doorbrengt.© .

Handig daarbij zijn de App Timers: je kan instellen hoe lang je jezelf toelaat een bepaalde app te gebruiken en als je tijd op is, wordt het icoontje grijs. Met dit soort toepassingen wil Google onze smartphoneverslaving enigszins onder controle houden, wat we ook terugzien in het aantal meldingen.

Zo kan je met Wind Down een schema instellen waarbij je scherm grijs wordt tegen bedtijd. De modus Do Not Disturb schakelt dan weer alle meldingen uit en kan je eender wanneer aanzetten. Op zich functies die je vandaag al kan inschakelen door bv je telefoon stil te zetten tot de eerstvolgende wekker of tot een bepaald uur. Maar voortaan zijn ze nog makkelijker automatisch te activeren.

Berichtenapps kunnen voortaan slimme (standaard)antwoorden voorstellen en reeds ingetikte tekst blijft staan als je de app verlaat en later terugkeert. Je kan vanaf het startscherm vlotter meldingen van apps uitschakelen en Android zal je na een tijdje ook vragen of je bepaalde meldingen standaard wil uitschakelen als je dit regelmatig doet.

Gebruiksgemak voor mensen met een beperking

Google denkt ook aan mensen die het fysiek minder makkelijk hebben met een nieuw accessibility menu. Daarin kan je makkelijker screenshots nemen met één hand.

Ook kan je tekst vlot laten voorlezen met OCR-ondersteuning (herkenning van tekens). Zo kan je in de camera een stuk tekst aanduiden en laten voorlezen. Ook in foto’s is dit mogelijk.

Voor mensen met een gehoorbeperking is er Sound amplifier. Daarbij wijzigt Google naar eigen zeggen een honderdtal instellingen waardoor al het geluid een extra boost krijgt, wat je telefoon beter verstaanbaar moet maken in bijvoorbeeld een druk restaurant of tijdens een concert.

Zakelijk

Voor zakelijke toestellen zijn er drie nieuwigheden. Het wordt makkelijker om meerdere gebruikers op één toestel toe te laten. Een functie die Google voorziet voor wie bijvoorbeeld in ploegen werkt met één Androidtoestel.

Wie zijn persoonlijk toestel heeft kan werkgerelateerde apps makkelijker in één tabblad steken en zo alles tegelijk uitschakelen buiten de werkuren. Voor systeembeheerders wordt het bovendien mogelijk om updates tot 90 dagen uit te stellen om veranderingen beter in te plannen.

Systeem

Een camera vooraan en achteraan is tegenwoordig standaard en de duurdere toestellen voorzien zelfs twee of meer camera’s aan één zijde. Dat maakt u niet noodzakelijk mooier (daar zijn filters voor), maar Android Pie maakt het wel mogelijk om meerdere camera’s te gebruiken voor zaken als een bokeh-effect of stereo vision. Opnieuw dingen die we al zien opduiken in smartphones in het hogere segment, maar nu standaard in Android komen.

Wat heeft Android 9 Pie ons te bieden?
© De OnePlus 6 is een Androidtoestel waar de bovenkant van een scherm een kleine inkeping heeft.

Nieuw daarbij is dat Android voortaan externe camera‘s ondersteunt. Denk daarbij aan externe webcams. Vermoedelijk om het makkelijker te maken om een Androidtoestel in te schakelen als beveiligingstoestel.

Praktisch biedt Android voortaan ondersteuning voor schermen met een 18:9 ratio of langer, en voor schermen met een ‘notch’ of cutout. Waarbij het scherm over de volledige oppervlakte loopt, met een inkeping bovenaan voor de camera en microfoon.

Je kan ook kiezen om je agenda of het weer op je lock screen weer te geven

Media

Android Pie laat je toe om tot vijf Bluetooth-verbindingen tegelijk te hebben. Dat wil ook zeggen dat inkomende telefoongesprekken op alle vijf toestellen (hoofdtelefoons, luidsprekers, wagen…) toekomen. Tegelijk onthoudt Android ook het laatst ingestelde volume per toestel.

https://www.xda-developers.com/files/2018/05/Adaptive-Battery_04.gif

Verder komt er standaard ondersteuning voor HDR en HEIF (een betere compressie voor foto’s) en wordt HD audio verbeterd.

Veiligheid

Backups van Android kunnen voortaan worden beveiligd met een pincode, patroon of wachtwoord. Ook worden webcommunicatie en private web surfing beter beveiligd.

Het nieuwe besturingssysteem zal voortaan ook het (automatisch) gebruik van je microfoon, camera of andere sensoren uitschakelen wanneer een app op de achtergrond draait of niet actief wordt gebruikt. Wil een app dat toch doen, dan krijg je daar als gebruiker een melding van.

Is het iets voor mij?

Of je huidige smartphone Android Pie krijgt, is moeilijk te voorspellen. Toestellen die drie jaar geleden of langer zijn uitgekomen (ook als ze pas vorig jaar werden gekocht) krijgen waarschijnlijk geen update meer. Voor jongere toestellen hangt het grotendeels af van de fabrikant. Al is de kans voor toestellen van anderhalf jaar geleden of jonger wel groter.

Google’s eigen Pixel 2 en Pixel 2 XL krijgen wel Android Pie en ook alle toestellen op Android One, een ‘pure’ versie van Android die de fabrikant niet zelf aanpast (zoals de Nokia 8), die sinds september 2017 zijn verschenen mogen zeker de update verwachten.

Wie alle functies van Android 9 Pie in detail wil bekijken kan terecht bij Android.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content