Wat je moet weten vooraleer je Windows 10 installeert

© Reuters

Is uw systeem wel geschikt voor Windows 10, en wat zijn de privacy-implicaties? Dit zijn 10 dingen waar je op moet letten alvorens over te schakelen op Microsofts nieuwe besturingssysteem.

1. Zorg voor actuele versies van Windows 7 of 8.1

Microsoft geeft Windows 10 alleen weg aan wie een rechtsgeldige licentie heeft op Windows 7 SP1 of 8.1. Als je bij Windows 7 Service Pack 1 nog niet geïnstalleerd hebt, of nog met Windows 8 werkt, moet je eerst updaten. Windows 10 ondersteunt aanraakschermen, maar is niet beschikbaar voor kleinere tablets die op Windows Phone draaien. De upgrade vanaf Windows Phone is nog niet klaar, dat duurt waarschijnlijk nog twee tot drie maanden. Ook de Windows RT-systemen vallen uit de boot.

2. Controleer de geschiktheid van je systeem

In principe draait Windows 10 op alle systemen die Windows 7 aankunnen, met een 1 GHz-processor en 1 gigabyte geheugen, 16 gigabyte ruimte op de schijf, een scherm van 1.024 bij 600 pixels en voor grafische verwerking DirectX9 met WDDM 1.0. Maar er kunnen problemen zijn met bepaalde applicaties of device drivers op je systeem. Het is daarom noodzakelijk je pc te laten checken via de Get Windows 10-app die Microsoft via Windows Update heeft verspreid. Deze toepassing waarschuwt je wanneer er applicaties aangetroffen worden die incompatibel zijn – als je de installatie dan voortzet, worden die applicaties verwijderd.

3. Je kunt een download forceren

In principe moet je je aanmelden voor een gratis kopie van Windows 10 door deze te reserveren in het update-appje dat Microsoft via Windows Update heeft gedistribueerd. Dat vind je op de taakbalk, onder het witte Windows-vlaggetje. Microsoft verspreidt Windows 10 gefaseerd aan rechthebbenden. In welke volgorde en welk tempo dat gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Maar het is mogelijk de download zelf uit te lokken. Hoe dat moet, lees je hier.

4. Windows 10 binnenhalen, kost tijd

Windows 10 is een relatief omvangrijke download van 3 gigabyte. Ook het aanbrengen ervan, vergt wat tijd. Begin er dus niet aan als je in tijdnood zou kunnen raken.

5. Je krijgt 1 maand tijd om terug te keren naar je vorige Windowsversie

Wie niet tevreden is met Windows 10, heeft één maand de tijd om terug te keren naar je vorige versie. Hoe? Door in de instellingen het Update & Beveiliging-icoontje aan te klikken. Bij de optie Herstel kan je voor Terug naar Windows 7 of Windows 8.1 kiezen. Let in de tussentijd wel op met het opschonen van je schijf. Bij zo’n actie worden standaard bestanden van eerdere Windows-installaties in de map C:\Windows.old gewist. Daarin staat ook je Windows 7- of 8.1-herstelbestand. Als je het vinkje dus niet weghaalt, is er geen weg terug. Na één maand wist Windows de oude bestanden vanzelf, en kun je dus niet meer terug – tenzij je nog een installatiediskette hebt, natuurlijk, maar dan kom je in het ‘schone-installatiescenario’ terecht.

Wat je moet weten vooraleer je Windows 10 installeert
© Reuters

6. Een schone installatie is makkelijk in gang te zetten

Bij een schone installatie krijg je een optimaal werkende pc. Windows 10 biedt twee opties: het kan via het Instellingen-menu, via het Update & Beveiliging-icoontje. Bij de optie Herstel kan je een reset starten. Het kan ook gedaan worden via het aanmaken van een ISO-bestand, waarmee je Windows 10 kunt starten vanaf een dvd-schijf of usb-stick. In dit geval moet je wel eerst je pc upgraden, zodat je productactiveringssleutel van Windows 7 of 8.1 gekoppeld wordt aan je kopie van Windows 10. Nadeel van eens schone installatie is dat het meer werk oplevert. Instellingen, bestanden en software van derden worden gewist. Zoek dus eerst uit hoe je die software weer kunt installeren, en kijk na of je alle benodigde informatie en activeringssleutels nog hebt. Maak verder back-ups van bestanden die je niet kwijt wilt. Je loopt ook het risico dat door de pc-leverancier geïnstalleerde handigheidjes, zoals een dvd-brander, verdwijnen. Als je geen installatiedisk hebt gekregen bij je pc en aan dergelijke hulpmiddelen gehecht bent, moet je natuurlijk uitzoeken of je ze terug kan krijgen. Houd er ook rekening mee dat Edge bij een schone installatie je standaardbrowser wordt, en dat Microsoft het in Windows 10 lastiger heeft gemaakt om van een andere webbrowser je standaardbrowser te maken.

7. Microsoft vervangt incompatibele antivirussoftware automatisch

Als de antivirussoftware op je pc Windows 10 nog niet ondersteunt, wordt deze bij de upgrade automatisch verwijderd. Microsoft installeert dan ter vervanging Microsoft Defender. En dat is niet de meest krachtige antivirusoplossing op de markt.

8. Dit is wat je opgeeft met Windows 10

Windows 10 heeft geen Media Center, en er is tot de eerste update ook geen dvd-speler aan boord. Daar moet je dus alternatieven voor zoeken, als je voor die functionaliteit gebruik maakt van Microsoftsoftware. De Windows 7-desktopgadgets verdwijnen, en de placeholder-functionaliteit van Windows 8.1 wordt vervangen door een (door velen wat minder gewaardeerde) synchronisatiefunctie.

9. Niet alle ‘goodies’ zijn meteen beschikbaar

Er zijn genoeg interessante functies die een overstap naar Windows 10 rechtvaardigen, maar een aantal van die functies zijn nog niet voor meteen. De spraakassistent Cortana kent bijvoorbeeld nog geen Nederlandstalige variant en het is ook niet duidelijk wanneer die eraan komt. Nieuwe beveiligingsopties zoals vingerafdruk- en gezichtsherkenning vragen hardware die normaal gesproken niet op je pc zit. En de browser Edge is schijnbaar nog niet helemaal klaar: extensies ontbreken bijvoorbeeld, waardoor Symantec deze browser afraadde.

10. Je privégegevens blijven niet op je pc

Waar je nog rekening mee moet houden, zijn de veranderingen in de omgang met data. Zo worden gegevens automatisch gesynchroniseerd met de cloudopslag als je inlogt met een Microsoft-account en genereert Windows 10 automatisch een unieke identificatiecode voor advertentiedoeleinden. Die kan je overigens wel uitschakelen via het Instellingen-menu, maar standaard staan ze wel aan. Wanneer je de bestanden op je apparaat versleutelt, bewaart Microsoft die sleutel automatisch op zijn cloudopslagdienst OneDrive. Gebruik je Cortana, dan verzamelt Microsoft locatiegegevens van je apparaat, agendagegevens, gegevens over de apps die je gebruikt, gegevens van e-mails en tekstberichten, je contacten, informatie over hoe vaak je je apparaat gebruikt, hoe vaak het scherm inactief is, wat je muzikale voorkeuren zijn, waar je op internet naar kijkt, wat je online koopt, en meer. Wij hoeven ons niet meteen zorgen te maken aangezien Cortana nog niet beschikbaar is, maar het is wel alvast een aandachtspunt voor de toekomst. Ook moet je je realiseren dat Microsoft zijn verantwoordelijkheid ten aanzien van het beschermen van die data redelijk losjes definieert in de nieuwe voorwaarden bij zijn diensten, die op 1 augustus in werking treden.

(AutomatiseringGids/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content