Wat mogen we verwachten op Microsoft Build?

Microsoft Build © .
Pieterjan Van Leemputten

Woensdagavond rond 18 uur Belgische tijd trapt Microsoft zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie af in San Francisco. Data News is ter plaatse en blikt vooruit.

Windows 10

Met de lancering van Windows 10 driekwart jaar achter ons moeten we niet hopen op een volgende versie. Het is Microsofts plan om verder te bouwen op 10, maar niet met ‘Windows 11’. Wel met Redstone, de codenaam van de volgende grote update van Windows 10.

Ook verwachten we dat Microsoft inspeelt op de nieuwe mogelijkheden nu de adoptie van het besturingssysteem vrij vlot loopt. Waarschijnlijk aangevuld met een sneak peek op toekomstige functionaliteiten. Zo kwam er al een hint rond Live Tiles en liet een manager binnen het bedrijf in een (intussen verwijderde) tweet al verstaan dat iets ons met verstomming zal slaan. We kijken alvast reikhalzend uit.

Xamarin en Visual Studio

Het partnerschap tussen Xamarin, dat apps met één code op verschillende platformen laat draaien zit goed. Zo goed zelfs dat Microsoft Xamarin in februari overnam. We verwachten dan dat Microsoft iets meer details geeft over de verdere integratie van Xamarin in producten zoals Visual Studio. Dat er op Build sessies zijn zoals het bouwen van apps voor Android, iOS, Linux, Mac en Windows met .Net in open source tonen aan dat Microsoft een partner wil zijn, geen concurrent.

Hololens

Microsoft HoloLens
Microsoft HoloLens© .

We verwachten geen grote aankondigingen rond Hololens gezien Microsoft pas de ontwikkelaarsversie heeft vrijgegeven. Toch gaat Microsoft ongetwijfeld een stand van zaken geven. Data News kon de holografische bril vorig jaar al even uittesten en ook dit jaar hebben we een sessie op de planning staan waarbij we benieuwd zijn hoe het product het afgelopen jaar evolueerde.

Xbox One

Build is traditioneel geen Xbox-feestje, zeker als je weet dat Microsoft graag zijn console laat schitteren op de E3 gamebeurs. Maar er valt wel wat te vertellen over de console. Met de upgrade naar Windows 10 kan ook de Xbox One voortaan Windows 10 apps draaien. Dat opent een hoop mogelijkheden om de console in te zetten als woonkamer-pc. Ook kondigde Microsoft recent aan dat het technisch mogelijk wordt om games zowel met Xbox- als PlayStation-tegenstanders te spelen. Een idee waar ze bij PlayStation niet tegen waren.

Wat met de overnames?

Na de overname van (het deels Belgische) Sunrise wachten we geduldig tot Microsoft de agendatoepassing integreert in Office. Maar ook van de overname van het voorspellend toetsenbord Swiftkey hopen we een paar integraties te zien. Gaat Microsoft overnames aankondigen op Build? Waarschijnlijk niet. Maar we verwachten wel dat het de recent overgenomen tools met trots zal demonstreren.

Azure

Net zoals met de ontwikkeling van apps, wil Microsoft met Azure vooral tonen dat het de juiste cloudpartner is voor elk platform. Hoogstwaarschijnlijk leidt dat tot enkele nieuwe functionaliteiten voor apps, computingmogelijkheden en kunstmatige intelligentie via Azure.

Windows Phone

De HP Elite x3 en HP Mobile Extender
De HP Elite x3 en HP Mobile Extender© .

Smartphones blijven de achilleshiel van Microsoft en dat is anno 2016 nog niet veranderd. Ondanks bijzonder interessante producten zoals de HP Elite x3 die je smartphone ook als laptop inzet, moeten we realistisch zijn en stellen dat Microsoft waarschijnlijk nooit de grote concurrent van Android of iOS zal zijn. Dat Joe Belfiore, het gezicht van Windows Phone, momenteel een jaar vrijaf neemt doet daar eveneens geen goed aan.

Gaat Microsoft de smartphonemarkt opgeven? Neen. Windows Phone zal waarschijnlijk blijven bestaan met de focus op zakelijke gebruikers. Intussen stelt het bedrijf zich open als allemansvriend met Universal Apps die ook op pc’s draaien, en door een voet tussen de deur te houden bij Android en iOS, onder meer met de overname van Xamarin.

En dan is er nog…

Edge: De opvolger van Internet Explorer pakte recent uit met extensies, waardoor Microsoft mogelijk enkele interessante demo’s en trucs klaar heeft met de nieuwe surfplank.

Cortana en AI: Voorlopig nog niet beschikbaar in het Nederlands, of op Windows 10 pc’s in de Benelux. Mogelijk komt daar verandering in. Al verwachten we dat Microsoft’s ambitie in de eerste plaats ligt in het slimmer maken van Cortana zodat deze nog beter samenwerkt met andere apparaten, maar ook doorheen de woonkamer (Waar in sommige gevallen ook een Xbox One staat). Ook de Skype-app voor Windows 10 komt er aan.

Microsoft haalde vorige week zijn zelflerende Twitterbot Tay offline nadat die al snel vrij ongepaste dingen werd aangeleerd door twitteraars. Desalniettemin verwachten we wel dat Microsoft meer zal vertellen over kunstmatige intelligentie en hoe dat in combinatie met cloud computing de wereld in de toekomst kan verbeteren.

De komende dagen lees je op Data News alles over de aankondigingen op Build. Ook in de papieren versie (op 15 april) gaan we verder in op de ontwikkelaarsconferentie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content