Wat u met uw sociale media moet regelen, voordat u overlijdt

Sociale media © iStock
Wim Kopinga Freelance journalist

Als u plotseling overlijdt, laat u op het internet enorm veel gebruikersprofielen achter. Profielen die belangrijk kunnen zijn voor uw nabestaanden. Maar toch hebben veel mensen hier nog niets of weinig mee gedaan.

“Voor nabestaanden kan het heel confronterend zijn om een verjaardag notificatie van een overledene te krijgen”, zegt Emile de Jong, directeur van de Nederlandse Uitvaartverzekering Nuvema, die er onderzoek naar deed.

“Uit ons onderzoek komt duidelijk naar voren dat we onze sociale nalatenschap graag door nabestaanden laten regelen, maar dat nabestaanden daar juist niet op zitten te wachten. Een moeilijke situatie als je ermee geconfronteerd wordt.” Daarom is het volgens de Jong van belang dat we nadenken over wat er na het overlijden moet gebeuren met onze sociale profielen. Vaak is het mogelijk om hiervoor op een simpele manier voorbereidingen te treffen.

Hoe regelt u het?

Per sociaal netwerk verschilt het wat u precies moet doen. Het is ook anders wanneer het om Facebook gaat dan een e-mailaccount.

Facebook

Veel mensen hebben de herdenkingspagina van Facebook al wel gezien. Het is mogelijk om het Facebook-profiel van iemand om te zetten in zo’n pagina. Het is mogelijk om van tevoren zelf aan te geven dat u dit zou willen. Ook is het mogelijk een contactpersoon aan te duiden, die zaken kan afwikkelen na overlijden. Als u dit niet gedaan heeft, kunnen andere het account overnemen. Dit kan alleen een direct familielid zijn, daar moet bewijs voor op tafel komen in de vorm van een overlijdensakte. Een herdenkingsstatus kan hier aangevraagd worden.

Twitter

Accounts op Twitter worden na zes maanden gedeactiveerd. Bij een overlijden verwijdert Twitter simpelweg het account, andere opties zijn er niet. Er kan door het sociale netwerk wel voor gekozen worden om bepaalde foto’s niet te verwijderen, omdat de nieuwswaardigheid ervan te groot is.

Google

Google heeft een handige overzichtspagina waar u uw ‘inactiviteitsvoorkeuren’ aan kunt geven. Er zijn natuurlijk meerdere redenen waarom u niet bij uw account zou kunnen. Google geeft de mogelijkheid te bepalen wat er dan met uw gegevens gebeurt. Iemand anders kan het account overnemen, maar u kunt er ook voor kiezen het te laten verwijderen.

Instagram

Bij Instagram hanteren ze dezelfde regels als bij Twitter. Het account wordt verwijdert als iemand komt te overlijden. Andere mogelijkheden zijn er niet. Nabestaanden moeten aantonen dat de persoon overleden is en dat ze in hun recht staan als bevoegd vertegenwoordiger.

Outlook

Bij Outlook kun je via het Microsoft Nabestaanden Proces gegevens opvragen, inclusief alle e-mails, bijvoegsels en het adressenbestand.

De ouderwetse manier

Maar naast de mogelijkheden die sociale netwerken bieden, is er iets wat u zelf kunt doen: praat erover met mensen in uw omgeving. Dan weten zij ook wat uw wensen zijn. Daarbij kunt u (sommige) wachtwoorden ook op papier schrijven. Mogelijk zelfs op een cryptische manier, zodat iemand die u er niet mee vertrouwt niet gelijk weet waar het over gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content