We presteren beter met een smartphone bij de hand

© iStock

Als je je smartphone niet bij de hand hebt, ben je niet alleen onbereikbaar, maar presteer je ook minder goed, zo blijkt uit een onderzoek.

‘Cell phone separation’, zo noemen onderzoekers van de Universiteit van Missouri in de VS het verschijnsel, alsof het een syndroom is. Maar gescheiden zijn van je mobiele telefoon kan wél ernstige psychologische en fysiologische gevolgen hebben, stelden ze vast. Proefpersonen die hun smartphone moesten afgeven, scoorden slechter op tests en vertoonden meer stress.

Kruiswoordraadsel

De proefpersonen moesten tweemaal een kruiswoordraadsel invullen. De ene keer mochten ze hun telefoon bij zich houden, de andere keer moesten ze hem afgeven. In de tweede situatie belden de onderzoekers naar het toestel van de proefpersoon; die kon zijn toestel horen maar kon hem dus niet opnemen.

Telkens werd hun hartslag en bloeddruk gemeten. Ze moesten ook aangeven hoe gestresseerd of prettig ze zich voelden toen ze het kruiswoordraadsel invulden.

Bij wie zijn toestel niet bij zich had, gingen hartslag en bloeddruk behoorlijk de hoogte in. De proefpersoon gaf ook aan meer stress te voelen dan wanneer hij de telefoon bij zich had. Ook ging de score van het kruiswoordraadsel erop achteruit.

Verlengstuk

“De resultaten suggereren dat smartphones op een dusdanige manier een verlengstuk van onszelf kunnen worden dat ons zelfgevoel vermindert en we negatieve fysiologische reacties ervaren”, zegt hoofdonderzoeker Russell Clayton.

De onderzoekers adviseren daarom je smartphone bij je te houden in situaties die veel concentratie vergen, bijvoorbeeld als je aan een vergadering deelneemt, een belangrijke werkopdracht moet afwerken of een examen moet afleggen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content