‘Websites verantwoordelijk voor aanstotelijke gebruikersreacties’

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Internetbedrijven kunnen, na kennisgeving door een klagende partij, aansprakelijk gesteld worden voor aanstootgevende reacties die op hun websites geplaatst worden. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof beslist.

In 2011 werden acht lasterlijke reacties geplaatst op de weblog ‘London Muslim’, aangemaakt op en gehost door Google’s Blogger-platform. Een lezer diende hierover klacht in tegen Google, waarna de zoekgigant de commentaren verwijderde.

In eerste instantie werd Google niet aansprakelijk geacht voor de commentaren, maar nu oordeelt het Britse Hooggerechtshof in een beroepszaak dat het toch “op zijn minst bespreekbaar is dat Google, na kennisgeving, verantwoordelijk wordt voor de voortgaande publicatie van het materiaal.” Dat schrijft The Financial Times.

In een reactie zei Google dat gebruikers hun standpunten met elkaar mogen delen via Blogger, maar dat illegale inhoud ten allen tijde verwijderd zal worden. Uiteindelijk werd Google niet veroordeeld – de aanklager kon immers niet bewijzen dat de reacties door zodanig veel mensen gelezen waren dat er sprake kon zijn van laster -, maar dat neemt niet weg dat websites aansprakelijk gesteld kúnnen worden voor aanstootgevende gebruikersreacties. Dat kan problematisch zijn voor internetbedrijven die juist drijven op de input van hun gebruikers. Zij moeten actiever gaan optreden tegen kwaadwillige commentaren.

Hoe zit dat nu met deze kwestie in België? ‘In ons land is een website of webshop aansprakelijk na kennisgeving door de klagende partij’, legt ICT-jurist Matthias Dobbelaere uit aan De Morgen. ‘Je kan geen actieve controle eisen van de online uitbater, tenzij die uitbater kan verwachten dat er gevoelige gegevens gedeeld worden.’

‘Hoe meer controle je over je website wil hebben, hoe groter je aansprakelijkheid voor aanstotelijke reacties van derden’, meent Dobbelaere nog. Google zal bijvoorbeeld eerder veroordeeld worden dan een blogservice als WordPress – Google doet namelijk zelf de hosting, terwijl het bij WordPress de gebruikers zijn die hun blogs hosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content