Webwinkels misleiden klanten

Wie op het internet koopt, wordt nog al te vaak misleid. Bij een onderzoek van de Economische Inspectie bij 875 Belgische websites, bleken 711 sites in overtreding, of vier op de vijf gecontroleerde sites.Wie op het internet koopt, wordt nog al te vaak misleid. Bij een onderzoek van de Economische Inspectie bij 875 Belgische websites, bleken 711 sites in overtreding, of vier op de vijf gecontroleerde sites.

Wie op het internet koopt, wordt nog al te vaak misleid. Bij een onderzoek van de Economische Inspectie bij 875 Belgische websites, bleken 711 sites in overtreding, of vier op de vijf gecontroleerde sites.

Dat berichten De Tijd en L’Echo. De zakenkranten konden het jaarverslag van de Economische Inspectie inkijken. Slechts 19 procent van de onlineverkopers was met alles in orde. Een op de drie websites misleidt de consument bijvoorbeeld over de prijs die hij zal betalen. Soms verzwijgen ze bijvoorbeeld de transport- en verzendingskosten.

Liefst 56 procent van de gecontroleerde sites informeerde zijn klanten niet correct over het recht om af te zien van de aankoop. Ook de minimumtermijn van 14 dagen om de aankoop te herroepen zonder kosten wordt soms verzwegen.

Een ander probleem zijn de buitenlandse websites die de Belgische regels niet respecteren. Zo kreeg de inspectie het voorbije jaar 107 meldingen over buitenlandse bedrijven – 97 uit Nederland – die illegaal tickets voor concerten en andere evenementen in België verkopen via het web.

Ook wie leningen aangaat via het internet moet goed opletten. De inspectie controleerde vorig jaar 93 websites die reclame maken voor kredieten. Slechts vier waren volledig in orde. Overigens stelde de Economische Inspectie vorig jaar meer algemeen in totaal 8.224 inbreuken vast bij handelaars. Dat is een record.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content