Weinig Belgische interesse voor CeBIT

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De interesse van Belgische ict-bedrijven voor de technologiebeurs CeBIT blijft verder afnemen. Amper een handvol Vlaamse en een tiental Brusselse ict-bedrijven hebben dit jaar een stand geboekt. Vorig jaar waren er dat nog 25, waar er dat jaren voordien zelfs bijna 100 waren.

De interesse van Belgische ict-bedrijven voor de technologiebeurs CeBIT blijft verder afnemen. Amper een handvol Vlaamse en een tiental Brusselse ict-bedrijven hebben dit jaar een stand geboekt. Vorig jaar waren er dat nog 25, waar er dat jaren voordien zelfs bijna 100 waren.

Flanders Investment & Trade (FIT) en het Waalse AWEX beslisten om voor deze editie van CeBIT geen collectieve stand meer te organiseren. Brussels Export deed dat wel, waarbij bedrijven uit de andere regio’s zich bij hen konden aansluiten. In de praktijk is dat amper gebeurd. Brussels Export wist een tiental Brusselse bedrijven te strikken. Enkel het Vlaamse Lettergen uit Boom is dit jaar toch op de Brusselse stand te vinden. “Voor ons is het belangrijk om te tonen dat we verder reiken dan onze lokale kerktoren, en om internationale contacten te leggen”, zegt Luc Vandergoten van Lettergen. “Maar dat neemt niet weg dat ik het jammer vind dat Vlaanderen er niet in slaagt om zich te profileren naast andere regio’s en landen”, klinkt het.

Wallonië

Van Waalse bedrijven is er dit jaar helemaal geen spoor te bekennen. Zelfs een speler als I.R.I.S. dat vorig jaar nog een grote stand geboekt hadden, geeft dit jaar niet present. Al zal de Duitse vestiging wel vertegenwoordigd zijn op de stand van Inotec Organisationssysteme en Easy Software, voegt Frederik Welslau van I.R.I.S. toe.

Vlaanderen

Enkele Vlaamse bedrijven zullen zich wel met een eigen stand voorstellen aan het publiek, zoals Tyco Electronics, BMx Computers (Wemmel), Dymo (Sint-Niklaas) en Vasco. “Zelfs met de mindere interesse blijft CeBIT toch een belangrijk it-event en bovendien is de Duitse markt ook heel erg belangrijk voor ons”, legt Jochem Binst van Vasco uit. Daarnaast is het ook geen geheim dat heel wat Belgische bedrijven zich als ‘bezoeker’ inschrijven, en ter plaatse afspraken maken met (potentiële) klanten of leveranciers en er de nodige contacten leggen.

Ondanks de afwezigheid van het FIT kunnen Vlaamse ict-bedrijven die wel naar de beursvloer in Hannover trekken met een eigen stand rekenen op financiële stimuli. Zo kunnen ze achteraf tot 5.000 euro van de standkosten recupereren via Flanders Investment & Trade. Een gemiddelde CeBIT-stand kost toch al gauw 10.000 euro. CeBIT vindt dit jaar plaats van 1 tot 5 maart. Gastland is Turkije en het centrale thema is – niet geheel onverwachts – cloud computing. Ook het conferentiegedeelte met gastsprekers wordt dit jaar verder uitgebouwd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content