Welke overnames kleurden 2017? (internationaal)

. © Getty Images/iStockphoto
Pieterjan Van Leemputten

Ook in 2017 werd er lustig gekocht en verkocht. Sommigen om sneller te innoveren, anderen om de rekeningen te betalen. Een overzicht van de opvallendste overnames van het afgelopen jaar.

Onderstaande lijst is voor alle duidelijkheid slechts een selectie. We lijsten de overnames op die ons zelf zijn opgevallen het afgelopen jaar. Niet omwille van het bedrag of het aantal, wel omdat ze vaak een trend aanduiden voor het bedrijf of de sector in kwestie.

Intel koopt Mobileye voor 15,3 miljard dollar. Daarmee haalt de Amerikaanse chipreus een grote naam binnen in de markt voor zelfrijdende wagens. Mobileye specialiseert zich in detectiesystemen en moet Intel een grotere voet aan wal geven in de opkomende markt.

Philips kocht het afgelopen jaar onder meer het Duitse TomTec (medische software), het Amerikaanse Electric Geodensics, het Britse Health & Parenting (apps voor ouders rond zwangerschap en opvoeding) en het Nederlandse Forcare over. U ziet de trend al: de voormalige elektronicagigant transformeert zich al enkele jaren om tot een digitale healthcarespeler en de overnamehonger is voorlopig nog niet gestild.

Japans drama

Toshiba Corp CEO Satoshi Tsunakawa.
Toshiba Corp CEO Satoshi Tsunakawa.© REUTERS

Bij Toshiba ging het overnameproces minder feestelijk. In het kort: omdat Toshiba in slechte papieren zit moet het zijn chipafdeling verkopen. Dat ging makkelijker gezegd dan gedaan. Zo wou partner Western Digital, dat eerst zelf de afdeling wou overnemen, een vetorecht. Maar ook Japan wou liever een Japanse koper. Onder meer Dell, Apple, Seagate, Hynix en Hoya werden genoemd maar uiteindelijk werd het een consortium geleid door investeringsgroep Bain Capital die voor omgerekend 15 miljard euro de afdeling overnam.

Om te begrijpen hoe het zo ver kon komen en waarom de Japanse overheid niet graag grote bedrijven ziet overkop gaan, verwijzen we u graag door naar het boeiende verhaal van Japan en zijn zombiebedrijven.

(Exit) Chapter 11

Bij Avaya moest het bedrijf zijn netwerkafdeling verkopen aan Extreme Networks voor 100 miljoen dollar. De telecom- en netwerkleverancier moest dit jaar in de VS herstructureren en zet daarbij enkele meubelstukken te koop. Maar sinds enkele dagen is het bedrijf uit het beruchte chapter 11 en lijkt het weer beter te gaan.

Ook het Californische Barracuda Networks wisselt van eigenaar. Investeringsbedrijf Thoma Bravo betaalt 1,6 miljard dollar. Cisco legt intussen 610 miljoen dollar op tafel voor SD-WAN specialist Viptela.

Opslag

Welke overnames kleurden 2017? (internationaal)
© Hewlett Packard Enterprise

If you can’t beat them, join them. Met dat in het achterhoofd legde Hewlett-Packard Enterprise een miljard dollar op tafel voor flash-opslagspecialist Nimble Storage. Begin dit jaar nam het ook al Simplivity over, dat zich specialiseert op hyper-converged infrastructure appliance (HCIA). Opmerkelijk: toen eind 2016 de eerste geruchten de kop opstaken ging het over een prijs van 3-4 miljard dollar. Uiteindelijk betaalde HPE ‘slechts’ 650 miljoen dollar.

Getronics, goed voor 4.500 werknemers wereldwijd, wisselde afgelopen zomer van eigenaar. Aurelius verkoopt de ict-specialist aan Bottega InvestCo, dat hoofdzakelijk in handen is van de Amerikaans-Brazilliaanse ondernemer Nana Baffour, die het bedrijf sindsdien leidt.

Nokia wist in 2015 en 2016 onder meer Alcatel-Lucent, Withings en enkele andere spelers over te nemen om zijn netwerk- en IoT-aanbod te verstevigen. 2017 was een rustiger jaar op overnamevlak voor de Finnen. Wel werd het Finse Comptel begin dit jaar nog overgenomen voor 370 miljoen dollar. Daarmee wil het bedrijf zijn softwareafdeling verder uitbouwen.

Nederland

Dichter bij huis neemt de Nederlandse beleggersbank BinckBank het Nederlandse Pritle over voor 12,5 miljoen euro. Pritle wil met een intelligent systeem uw beleggingsportefeuille beheren. Geen monsterovername, maar wel een duidelijke trend richting AI in de banksector.

.
.© .

Ook in Nederland koopt T-Mobile zijn concurrent Tele2. Daarmee gaan de nummers 3 en 4 op de telecommarkt samen om sterker te staan tegen KPN en VodafoneZiggo. Opmerkelijke genoeg ziet T-Mobile de overname als een toename van de concurrentie. Ook al begaf Tele2 zich pas sinds 2013 op de mobiele markt, net om voor meer concurrentie te zorgen.

Google, Facebook, Microsoft en Apple

Facebook kocht onder meer Ozlo, kunstmatige intelligentie voor tekstconversatie en wil zo nog intelligenter worden om ons te bedienen (en van advertenties te voorzien). Maar ook het bij ons nog onbekende tbh werd overgenomen. Een app die bijzonder populair is bij tieners.

Na een geruchtenronde van enkele dagen raakte bekend dat Apple de muziekherkenningsapp Shazam overneemt. De iPhonemaker zou volgens ingewijden rond de 400 miljoen dollar betalen. Voor Apple past de overname perfect in het muziekaanbod en is het zo beter gewapend tegen streamingconcurrent Spotify, die ook interesse had in de app.

Microsoft deed dit jaar een verschillende overnames maar de opvallendste twee komen uit Israël. Met Hexadite haalt het bedrijf een AI-securitybedrijf in huis voor zo’n honderd miljoen dollar. Cloudyn, dat zich toelegt op cloud monitoring en analytics, gaat voor 50-70 miljoen dollar naar Microsoft.

Ook bij Google draaide de overnameafdeling op volle toeren. Maar in september kwam het opvallende nieuws dat het bedrijf voor 1,1 miljard dollar een deel van HTC overneemt. Daarmee krijgt de Taiwanese smartphonemaker extra ademruimte en krijgt Google een hoop patenten en telefoon-ingenieurs in handen. HTC blijft echter nog telefoons maken en ook de HTC Vive, de VR-bril van het bedrijf, blijft aan boord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content