Wetenschappers produceren embryonale cellen met 3D-printer

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Schotse wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld om embryonale celstructuren te produceren met een 3D-printer. Op termijn zullen volledige menselijke organen nagemaakt kunnen worden, waardoor orgaandonatie overbodig wordt.

Eerder is men er al in geslaagd om niet-embryonale stamcellen waaronder beenmerg te produceren aan de hand van een 3D-printer, maar een team van wetenschappers uit het Schotse Edinburgh gaat nog een stap verder. Zij wisten embryonale celstructuren in 3D af te drukken, die bovendien onbeperkt gerepliceerd kunnen worden.

MedicijnenAan de hand van de techniek die de universiteit ontwikkelde zal in de eerste plaats menselijk weefsel geproduceerd worden, waar vervolgens medicijnen mee getest kunnen worden. In dat geval hoeven dieren niet langer als proefkonijn te dienen.

Orgaandonatie overbodigOp termijn moet het ook mogelijk worden om volledige menselijke organen, zoals een long of een hart, te produceren met een 3D-printer. Dat zou betekenen dat orgaandonatie volstrekt overbodig wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content