Wetsontwerp over bewaring internetgegevens blijft bij Britten voor controverse zorgen

© Belga

De Britse regering heeft dinsdag in het parlement een nieuwe versie ingediend van het controversiële wetsontwerp dat voorziet in een verregaande bewaring van internetgegevens.

De wet verplicht internetproviders onder andere om de internetgeschiedenis van hun gebruikers een jaar lang bij te houden. Een ander gevolg van de wet is, volgens The Independent, dat bedrijven verplicht worden een “achterdeur” te installeren in hun apps, zoals WhatsApp en iMessage.

Een eerste versie van het wetsontwerp stuitte in november nog op hevige weerstand van onder andere diverse verenigingen die opkomen voor de individuele vrijheden en van groeperingen die vrezen voor misbruik van deze verregaande maatregelen. Kritiek kwam er ook van alle parlementaire commissies die zich over het ontwerp moesten buigen, aldus The Independent.

De discussie over het controversiële wetsontwerp moet ook gezien worden in de context van het ruimere debat dat losbrak na de onthullingen van Edward Snowden over de omvang van de elektronische spionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

“De mogelijkheid om massaal gegevens te onderscheppen (…) vormt een bedreiging van het recht op vertrouwelijkheid”, zo verklaarde Gus Hosein, directeur van de organisatie Privacy International. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, verzekerde de tegenstanders dat de regering absoluut geen “buitengewone bevoegdheden” nastreeft. “Terroristen en criminelen maken gebruik van het internet en we moeten ervoor zorgen dat onze politie- en veiligheidsdiensten op technologisch vlak niet achteropraken”, verklaarde ze. Ook zijn er volgens May in het wetsontwerp garanties ingebouwd die maken dat de autoriteiten eerst een mandaat moeten krijgen van het ministerie van Binnenlandse Zaken én van een rechter alvorens toegang te krijgen tot de gegevens.

Apple tegenover de FBI

Het aangepaste wetsontwerp komt er op een moment dat in de Verenigde Staten een hele polemiek bestaat rond Apple. Daar heeft de federale politiedienst FBI via een rechterlijk bevel het technologiebedrijf bevolen om een achterpoortje te creëren in de iPhone. De FBI wil zo toegang krijgen tot de versleutelde inhoud van een smartphone die toebehoorde aan de schutters van San Bernardino. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content