Wetsvoorstel rond ‘e-mailoverdracht’ voorgelegd aan sector

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het wordt waarschijnlijk mogelijk bestaande e-mailadressen en url’s bij het veranderen van internetprovider voor een overgangsperiode van 6 maanden te behouden. Een wetsvoorstel daarover wordt nu doorgespeeld aan de marktspelers zelf. Die mogen er tot eind augustus hun zegje over doen.

Het wordt waarschijnlijk mogelijk bestaande e-mailadressen en url’s bij het veranderen van internetprovider voor een overgangsperiode van 6 maanden te behouden. Een wetsvoorstel daarover wordt nu doorgespeeld aan de marktspelers zelf. Die mogen er tot eind augustus hun zegje over doen.

Eind mei dienden de CD&V-parlementariërs Roel Deseyn en Jef Van den Bergh een wetsvoorstel in voor het invoeren van een soort “onderscheppingsmechanisme” voor e-mails en url’s, wanneer klanten overschakelen naar een andere internetprovider. De bedoeling is dat, tijdens een overgangsperiode van 6 maanden, e-mails gratis van het oude e-mailadres worden doorgestuurd naar het nieuwe e-mailadres en/of eventueel consulteerbaar blijven in de oude mailbox. Idem voor oude url’s, die zouden doorverwezen worden naar de nieuwe locatie. Er moet dus een soort “onderscheppingsmechanisme” worden voorzien, aldus de volksvertegenwoordigers, om de e-mails en url’s in dat geval te kunnen forwarden.

“De kostprijs voor operatoren en andere internetdienstverleners is zeer beperkt”, klinkt het in de toelichting van het wetsvoorstel. “Het gaat hier enkel om het automatisch forwarden van e-mails en webadressen, geen opslag. De gebruiker kan bij het opzeggen van zijn contract kiezen of hij gebruik maakt van deze kostenloze dienst.”

De bedoeling van de wet is om het overschakelen tussen verschillende operatoren eenvoudiger te maken. De vergelijking wordt gemaakt met de dienst die De Post aanbiedt om nog een tijdlang traditionele brieven door te sturen, of (maar dan in beperktere mate) het systeem van nummeroverdraagbaarheid op de mobiele telefoniemarkt, dat volgens Deseyn en Van den Bergh “de markt van mobiele telefonie heeft opengebroken.” Ze zijn ervan overtuigd dat hun voorstel iets gelijkaardigs kan bewerkstelligen op de internetmarkt.

Op 8 juli werd het wetsvoorstel besproken en geamendeerd. Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne suggereerde echter dat, alvorens de parlementaire molen verder te laten draaien, het voorstel ook best zou worden voorgelegd aan de markt zelf. De leden van de Kamercommissie Infrastructuur stemden daarmee in.

Telecomregulator BIPT heeft daarom nu de relevante teksten beschikbaar gemaakt op haar website. Tot eind augustus kunnen marktspelers er hun visie over geven en eventuele alternatieve voorstellen doen. De vragen behelzen vooral de financiële en operationele impact voor de sector, de implementatietermijnen en allerhande juridische aspecten. [Meer info op de website van het BIPT].

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content