Wie bouwt mee aan overheidscloud?

© Belga
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het eerste cloudcontract van de overheid zou in oktober gegund kunnen zijn. De federale overheidsdienst voor ict Fedict geeft daarvoor een ‘request for information’ (rfi) uitgestuurd. Fedict speurt naar een integrator die de nodige datacenterinfrastructuur – virtuele servers – kan voorzien, waarnaar de federale overheidsdiensten via een ‘selfserviceportaal’ vrijblijvend kunnen uitwijken volgens een ‘pay per use’-model. De diensten van de integrator die uiteindelijk geselecteerd wordt, zullen deel uitmaken van wat uiteindelijk de ‘government cloud’ (g-cloud) moet worden: een hybride combinatie van de bestaande (geconsolideerde) datacenters van de federale overheid en ‘public cloud’-diensten (vb. Amazon).

Het eerste cloudcontract van de overheid zou in oktober gegund kunnen zijn. De federale overheidsdienst voor ict Fedict geeft daarvoor een ‘request for information’ (rfi) uitgestuurd.

Fedict speurt naar een integrator die de nodige datacenterinfrastructuur – virtuele servers – kan voorzien, waarnaar de federale overheidsdiensten via een ‘selfserviceportaal’ vrijblijvend kunnen uitwijken volgens een ‘pay per use’-model. De diensten van de integrator die uiteindelijk geselecteerd wordt, zullen deel uitmaken van wat uiteindelijk de ‘government cloud’ (g-cloud) moet worden: een hybride combinatie van de bestaande (geconsolideerde) datacenters van de federale overheid en ‘public cloud’-diensten (vb. Amazon). “Voor de gebruikers mag het niet meer uitmaken of hun diensten op Unix-servers of pakweg Playstation 3’s draaien. Dat moet volledig transparant worden”, aldus Fedict-cto Strickx.

Met de rfi wil Fedict nu eerst aftasten welke spelers zich echt zeker van hun stuk voelen. “Zijn ze bijvoorbeeld in hun SLA bereid om boeteclausules te aanvaarden van 75 procent van hun maandelijkse fee bij een zware panne?” Strickx schat dat het uiteindelijke contract rond de 15 à 20 miljoen euro zal schommelen. De aanbesteding zal bestaan uit 5 loten, maar Fedict zegt wel een zo geïntegreerd mogelijke benadering te beogen. Leveranciers moeten dus kunnen instaan voor zoveel mogelijk loten tegelijk. De huidige leveranciers van de Fedict-datacenterinfrastructuur en -software zijn Atos (in feite het vroegere Siemens IT Solutions & Services), Verizon, Oracle en Ferranti.

Tegen oktober, ruim een jaar later dan gepland door de situatie van de regering in lopende zaken vorig jaar, moet de aanbesteding gegund worden. Tenminste, als de begrotingscontrole van september geen roet in het eten gooit…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content