Wie is Tim Cook?

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Als Steve Jobs zijn vertrek aankondigt, dan is de technologiesector in shock. De gedoodverfde opvolger Tim Cook wacht de ondankbare taak in de voetsporen te moeten treden van een man die synoniem staat voor zijn bedrijf. Maar wie is de rechterhand van Jobs eigenlijk?

Als Steve Jobs zijn vertrek aankondigt, dan is de technologiesector in shock. De gedoodverfde opvolger Tim Cook wacht de ondankbare taak in de voetsporen te moeten treden van een man die synoniem staat voor zijn bedrijf. Maar wie is de rechterhand van Jobs eigenlijk?

Tim Cook is van eenvoudige komaf. De zoon van een dokwerker en een huisvrouw zag in 1960 het levenslicht, in het stadje Robertsdale, Alabama. Na het behalen van zijn bachelorsdiploma Industrieel Ingenieur aan de Auburn Universiteit, belandde hij aan de Duke University Fuqua School of Business, waar hij in 1988 afstudeerde als MBA.

In 1998 wordt Cook, die op dat moment VP Corporate Materials is bij Compaq, daar weggeplukt door het management van Apple. Eerder had hij zijn strepen al verdiend bij concurrent IBM, waar hij aan het hoofd stond van de fabricage en de distributie van pc’s in Noord- en Zuid-Amerika. De man is sinds 2005 coo bij Apple, en zetelt intussen ook in de Raad van Bestuur van Nike.

Mensen dicht bij Jobs gaan er van uit dat de ‘onverstoorbare houding’ van Tim Cook van doorslaggevend belang was bij het binnenhalen van de man. “Voor Steve moet er een emotionele band zijn”, zou één van de Apple-recruteerders later zeggen. De Amerikaan is een beheerst, rustig en stil iemand, in vele opzichten het tegenovergestelde van zijn voorganger. Maar Cook is ook een workaholic, die bekend staat om zijn intensieve manier van werken. Op een doordeweekse dag begint hij zijn mails te checken rond half vijf ‘s morgens, en zelfs op zondagavond durft hij zijn medewerkers bij zich roepen om de week voor te bereiden.

Medisch verlof
Als Tim Cook dra het roer overneemt, is dat trouwens niet voor het eerst. In 2004 was de rechterhand van Jobs al eens kortstondig ceo, tijdens de twee maanden dat de grote roerganger herstelde van pancreaskanker.

In 2009 nam Cook nogmaals de honeurs waar, dit keer voor meerdere maanden, terwijl Jobs een levertransplantatie onderging. En in januari van dit jaar viel Cook in voor Jobs, toen hij ‘medisch verlof’ opnam.

Op Wikipedia valt te lezen dat Tim Cook vaak gaat fitnessen, en dat ook wandelen en fietsen zijn goedkeuring kunnen wegdragen. Daarnaast zou jij een fan zijn van American football, maar dan enkel passief. Over zijn persoonlijk leven is weinig bekend, hoewel hij vaak ‘de machtigste homo in Silicon Valley’ genoemd wordt.

Over een mogelijk vertrek van Steve Jobs als ceo, vertelde hij niet zo lang geleden het volgende: “Come on, replace Steve? No. He’s irreplaceable. That’s something people have to get over. I see Steve there with gray hair in his 70s, long after I’m retired.”

Hoewel hij er wat dat betreft naast lijkt te zitten, wordt Cook toch vaak geprezen door Apple-werknemers. Bovendien is de man intussen al een tijdje vertrouwd met de verantwoordelijkheden die hem te beurt zullen vallen als topman van ‘s werelds waardevolste bedrijf.

Na 13 jaar gewerkt te hebben voor Apple, is Cook ook helemaal doordrongen van de bedrijfsfilosofie. Dat werd genoegzaam duidelijk toen hij vragen moest beantwoorden over Job’s afwezigheid in 2009. Wedden dat zijn openingsspeech als ceo van Apple veel gelijkenissen zal vertonen met wat hij toen opwierp?

“There is an extraordinary breadth and depth and tenor among the Apple executive team. These executives lead over 35,000 employees that I would call all wicked smart. And that’s in all areas of the company from engineering to marketing to operations and sales and all the rest. And the values of our company are extremely well entrenched.” “We believe that we’re on the face of the earth to make great products and that’s not changing. We’re constantly focusing on innovating. We believe in the simple, not the complex. We believe that we need to own and control the primary technologies behind the products that we make. And participate only in markets where we can make a significant contribution. We believe in saying no to thousands of projects so that we can really focus on the few that are truly important and meaningful to us.” “We believe in deep collaboration and cross-pollenization of our groups which allow us to innovate in ways that others cannot. And frankly, we don’t settle for anything less than excellence in every group in the company — and we have the self honesty to admit when we’re wrong and the courage to change.” “And I think regardless of who is in what job, those values are so embedded in this company that Apple will do extremely well.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content