Wie wacht op Wimax-licenties?

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Precies een jaar geleden kondigde minister Vincent Van Quickenborne aan dat er tegen eind 2008, zeker begin 2009 Wimax-licenties zouden worden toegekend. Zoals altijd duurt die procedure veel langer dan gedacht. Tegen eind dit jaar zouden er zes licenties uitgereikt worden, nee, eigenlijk maar twee, of toch drie?

Precies een jaar geleden kondigde minister Vincent Van Quickenborne aan dat er tegen eind 2008, zeker begin 2009 Wimax-licenties zouden worden toegekend. Zoals altijd duurt die procedure veel langer dan gedacht. Tegen eind dit jaar zouden er zes licenties uitgereikt worden, nee, eigenlijk maar twee, of toch drie?

Het heeft dus toch wat meer voeten in de aarde gehad om die Wimax-licenties van de grond te krijgen. Eind vorig jaar heeft de ministerrraad de voorwaarden goedgekeurd. Het Koninklijk Besluit verscheen in maart 2009. De regelgever, het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie, is bezig met de voorbereiding van de zogenaamde ‘beauty contest’. De licenties gaan dus niet naar de hoogste bieder, wel naar de operator die de beste dekking in zijn businessplan vooropstelt. De dekkingsgraad moet per jaar worden aangegeven en dit voor de eerste drie jaar dat Wimax uitgerold wordt. Nieuw in het KB is de boeteclausule als de operator de voorspelde dekking niet waarmaakt.

Er worden in theorie zes Wimax-licenties uitgereikt, vier in de 3,5 Ghz band en twee in de 10 Ghz band. Maar vier van de zes frequenties blijken al bezet. Zo zitten Clearwire en Mac Telecom al op de 3,5 Ghz frequentie. En Mac Telecom is in april vorig jaar overgenomen door Clearwire. De 10 Ghz frequenties zijn eveneens ingenomen, door Mac Telecom en door Evonet. Eigenlijk zijn er dus maar twee licenties te begeven, hoewel het er misschien drie kunnen worden, stelt een medewerker van het kabinet Van Quickenborne. Evonet heeft nauwelijks gebruik gemaakt van de 10 Ghz frequentie .Er wordt nu nagegaan of de licentie van Evonet geschrapt kan worden.

In principe gaat het telkens om nationale licenties, maar dezelfde 3,5 frequentie kan ook gedeeld worden door vijf partijen., eventueel zelfs per gemeente. “Er is interesse, maar de economie zit niet mee. Het is dus niet zo evident,” geeft de kabinetsmedewerker toe. Ook heel wat grote partijen, waaronder Nokia, stellen zich vragen bij de Wimax-technologie. Er zijn trouwens amper toestellen beschikbaar. Bovendien wordt ook nog voor eind dit jaar de vierde 3G-licentie uitgereikt. En volgend jaar volgt mogelijk al de verkoop van de 4G-licenties op basis van de LTE-technologie. Dat lijkt allemaal een beetje van het goede teveel. Zeker als je rekening houdt met de eindeloze procedures voor de bouwvergunningen voor de antennemasten. Minister Van Quickenborne kondigde onlangs in zijn digitaal plan wel aan dat de overheid sneller moet inspelen op die vergunningen.

Het is ook opvallend dat net nu er werk gemaakt wordt van de Wimax-licenties, Clearwire aankondigt dat het verdere investeringen in België ‘on hold’ zet om in Spanje van start te kunnen gaan met Wimax-technologie. Misschien hadden de licenties toch nog eind vorig jaar moeten worden toegekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content