Wikipedia: hoe gemakkelijk kun je je eigen pagina aanmaken (en knoeien met die van iemand anders)?

© BELGAIMAGE
Naomi Skoutariotis Redactrice Knack.be

Hoe gemakkelijk is het om je eigen Wikipedia-pagina aan te (laten) maken? Onze redactie zocht het uit, naar aanleiding van de 15de verjaardag van de online encyclopedie.

Iedereen kan de pagina’s van de encyclopedie aanpassen, maar hoe gemakkelijk is het om een eigen Wikipedia-pagina te creëren? Data News.be zocht het uit.

First things first, het begin is poepsimpel: je moet een eigen account aanmaken, wat gedaan kan worden in vijf seconden. Vervolgens kun je verschillende pagina’s aanpassen en beheren.

Nu ja, niet alle pagina’s. Die van de Amerikaanse president Barack Obama bleek te hard beveiligd om een grapje mee te kunnen uithalen, bij actrice Nathalie Meskens is dat al veel gemakkelijker. (Zie laatste alinea op de foto.)

Wikipedia: hoe gemakkelijk kun je je eigen pagina aanmaken (en knoeien met die van iemand anders)?
© /

Voor de test probeer ik om een pagina over mezelf aan te maken, met één lijn informatie over wie ik ben en wat ik doe. Een Wikipedia-moderator verwijdert de pagina tot twee maal toe. Maar de aanhouder wint: de derde keer heb ik geluk (of zijn alle moderatoren toevallig gaan eten), want de pagina blijft maar liefst twee uur online staan. Tot ik besluit om hem aan te vullen met zelfpromotie en onwaarheden, dan wordt de pagina plots verwijderd omdat het ‘geen zinnige informatie bevat’.

Wikipedia: hoe gemakkelijk kun je je eigen pagina aanmaken (en knoeien met die van iemand anders)?
© /

Is het echt onmogelijk om een pagina over jezelf aan te maken, of bestaan er trucjes waardoor je pagina toch online blijft staan? Helaas, vertelt DataNews-redacteur Pieterjan Van Leemputten, ‘in België zijn ze vrij streng op pagina’s en op de informatie die wordt toegevoegd’.

‘Wikipedia gaat na vanuit welk netwerk gebruikers komen’

Van Leemputten: ‘Ik weet niet of er trucjes voor bestaan, maar er zijn twee dingen die je kan proberen. Je kunt meteen op de internationale Wikipedia iets aanmaken (dan omzeil je misschien de Belgische moderatoren) en je kunt proberen om het niet aan te maken vanop de redactie.’

‘Wikipedia gaat na vanuit welk netwerk gebruikers komen, dus ze zien heel goed dat dit vanuit Roularta is aangemaakt waardoor ze een een pagina van iemand bij Roularta misschien wat kritischer gaan bekijken.’

De internationale Wikipedia gebruiken, haalde niets uit. Maar de uitleg over het netwerk, zou inderdaad kunnen verklaren waarom ook de pagina die ik voor een collega heb aangemaakt, meteen offline gehaald werd.

‘Er loopt heel wat fout’

Is de kous daarmee af? Niet meteen. Er loopt heel wat fout met het Nederlandstalige deel van de Wikipedia-encyclopedie, schreef redacteur Frederik Tibau eerder al. ‘Terwijl een voetballer uit vierde provinciale recht heeft op een zeer uitgebreide pagina, wordt een bijdrage over de baas van Belfius Insurance geweerd wegens niet relevant’.

De website mag dan wel 15 kaarsjes uitblazen, er is dus nog wat werk aan de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content