Windows bespioneert ons (al twintig jaar)

© Reuters

Windows 10 slaat een hele rist gegevens van zijn gebruikers op in een geheime map. Lijkt revolutionair, maar dat is het niet.

Zo’n 20 jaar geleden begon Microsoft er al mee in Windows 95. Bij Windows 95 verdwenen gegevens over het surfgedrag van gebruikers in een geheim bestand, dat de naam ‘Index.dat’ droeg. Dat bestand onttrok zich aan vrijwel elke waarneming. Mocht je het al willen bekijken met bijvoorbeeld een sector-editor, dan kreeg je alleen wartaal op het scherm te zien. Bij een defragmentatietool, bedoeld om de chaos op de harde schijf in beeld te brengen en te corrigeren, zag ‘Index.dat’ eruit als een zwart vlak.

‘Voor betere performance’

Index.dat is – zo stelde Microsoft ooit – bedoeld om de performance van het systeem te verbeteren. Zo staat het ook beschreven op Wikipedia.

Ook in het geval van Windows 10 is dat Microsofts argument voor het bijhouden van de persoonlijke gegevens van gebruikers.

Bij Windows 95 was dat nog een stiekeme actie, die door hackers werd ontmaskerd. Bij Windows 10 is het aangekondigd in de gebruiksovereenkomst – u weet wel, die lap tekst van 50 pagina’s die iedereen haast gedachteloos wegklikt. Toch staat er precies in welke gegevens worden verzameld. Een kijkje nemen kan hier.

Uitschakelen

Gelukkig hebben we nu, in tegenstelling tot de situatie ten tijde van Windows 95, Windows 98 en Windows 2000, de mogelijkheid om het spionagegedrag van Microsoft een halt toe te roepen. Bijvoorbeeld door handmatig de parameters van het systeem aan te passen.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content