Zes op tien Belgen zorgeloos online

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Zes op de tien Belgen maakt zich geen zorgen over computerbeveiliging.

Zes op de tien Belgen maakt zich geen zorgen over computerbeveiliging of bescherming tegen virussen, aldus de nieuwste Unisys Security Index. Halfjaarlijks polst Unisys bij duizenden consumenten wereldwijd naar hun gedragingen op het gebied van security en formuleert op basis daarvan een security index. Voor België oogt die niet zo best, met 6 op 10 Belgen die zich geen zorgen baren over computerbescherming.

Circa 18 procent heeft tevens geen securitybedenkingen bij het online winkelen of internetbankieren. Volgens 67 procent is de online bescherming een zaak voor de banken of de overheid. Hiermee is er nog niet veel verbetering gekomen in de houding van de Belg ten opzichte van online beveiliging ten opzichte van vorig jaar, klinkt het. Deze nonchalance lijkt ook op de werkplek door te sijpelen, want ook vandaag bekennen 14 procent van de respondenten nog hun paswoord door te geven aan collega’s.

Volgens Marc Lambotte, vp en country manager Belux & Nordics bij Unisys, wijst dit op de verregaande gewoonte bij de Belgen om de verantwoordelijkheid voor veiligheid bij derden te leggen, gaande van het handhaven van de publieke orde, tot de veiligheidsnetten bij ziekte- en werkloosheid.

Maar stelt Lambotte, “het gebruiken van computers en het internet is meer iets als autorijden. Als je zelf niet actief meewerkt aan je veiligheid, kan het erg snel mislopen en kunnen de gevolgen bijzonder vervelend zijn.”

Bij het B-CCENTRE (het Belgisch centrum tegen cybercrime) stelt prof. Jos Dumortier dat het gebrek aan persoonlijke betrokkenheid allicht te maken heeft met een gebrek aan berichten over individuele slachtoffers. “persberichten betreffen meestal omvangrijke datalekken of inbraken in websites van grote organisaties. Ik verwacht evenwel dat de bezorgdheid over informatieveiligheid in de toekomst ook bij eindgebruikers zal toenemen zodra meer rapporten verschijnen over concrete individuele slachtoffers.”

Als positief ziet hij overigens dat toch “vier op tien Belgen zich toch bezorgd maken.”

Gebruikers dienen steeds een dubbel pad te bewandelen inzake beveiliging:

– Hou de beveiliging van ict-apparatuur (desktops, notebooks, smartphones,…) op peil. – Wees terughoudend wat betreft de informatie die je zelf publiek maakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content