Ziekenhuis betaalt 17.000 dollar losgeld in Bitcoin aan hackers

18/02/16 om 09:31 - Bijgewerkt om 09:31

Een ziekenhuis in Los Angeles heeft 17.000 dollar betaald om weer toegang te krijgen tot pc's die waren gegijzeld door criminelen die er ransomware op hadden gezet.

Ziekenhuis betaalt 17.000 dollar losgeld in Bitcoin aan hackers

Het Presbyterian Medical Center in Los Angeles. © Reuters

Het Hollywood Presbyterian Medical Center heeft het losgeld betaald in de vorm van 40 bitcoin. Volgens de ziekenhuisdirecteur de snelste en meest efficiënte manier om onze systemen te herstellen en onze beheerfuncties weer op orde te krijgen. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de gegevens van patiënten of medewerkers ingezien zijn. Ook zouden de patiënten nooit in gevaar geweest zijn. Na betaling kreeg het ziekenhuis de controle over de apparatuur terug.

Het ziekenhuis kreeg op 5 februari te maken met de besmetting op de computers. De software versleutelde alle gegevens op de pc's waardoor het ziekenhuis gedwongen werd over te schakelen op de aloude handmatige verwerking op papier. Veel patiënten moesten worden overgeplaatst. Het losgeld dat nu is betaald is veel minder dan het bedrag van 3,6 miljoen dollar dat eerst rondging als eis van de criminelen.

Bron: Automatiseringgids

Onze partners