‘Zorgopleidingen moeten robots omarmen’

© iStock

Zorgopleidingen moeten les geven over robottechnologie, zegt Pieter Jonker, hoogleraar Vision Based Robotics aan de TU Delft. Want binnen 5 jaar zijn er zorgrobots voor ouderen, die dingen kunnen opruimen, mensen kunnen herinneren aan hun medicijnen en kunnen registreren of iemand genoeg eet en drinkt.

Ook mantelzorgers zullen volgens hem moeten wennen aan de komst van robots. “In 2040 hebben we in Nederland minstens 2 miljoen mensen nodig om ouderen te verzorgen. Door technologie in te zetten, kunnen we meer handen aan het bed krijgen en een betere kwaliteit van leven bieden”, zei hij tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Robot die op een baby-zeehondje lijkt

Robots kunnen worden ingezet voor revalidatie, thuiszorg of in verpleeghuizen. Het gaat om intelligente, zelflerende robots die bijvoorbeeld dingen kunnen opruimen, mensen kunnen herinneren medicijnen in te nemen en registreren of iemand valt, ‘s nachts ronddoolt, voldoende eet en drinkt of eenzaam is.

In Japan is voor dementerenden de robot Paro ontwikkeld, die eruit ziet als een baby-zeehondje. Deze robot wordt al op kleine schaal ingezet en kan een rustgevend effect hebben op mensen. “Of het nu om een knuffelrobot voor dementerenden of een huishoudrobot gaat, ze verlichten de taak van mantelzorgers”, zei Jonker.

Gent, Delft en Eindhoven

Onder meer aan de technische universiteiten in Delft en Eindhoven wordt gewerkt aan de ontwikkeling van zorgrobots. Het gaat dan zowel om autonome robots als op afstand bedienbare robots. De inzet van robots is nu nog erg duur. De Delftse start-up Robot Care Systems werkt aan een betaalbare zorgrobot en komt in april met een prototype. Ceo Maja Rudinac verwacht dat de servicerobot Lea in 2016 op de markt komt.

In het UZ Gent loopt momenteel een experiment met de zorgrobot, die kinderen helpt bij de revalidatie. Woonzorgcentrum de Eeckhof in Antwerpen introduceerde deze week de eerste robot voor bewoners. De Zora (Zorg, Ouderen, Revalidatie, Animatie) gaat onder meer meedoen aan animatie en kinesitherapiesessies. De robot kan ook zingen, dansen, geheugentrainingen geven en contact leggen met dementerenden. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content