Nood aan juiste balans bij nieuwe leiders

Er is vandaag veel te doen om vrouwelijke leiders. Zo hoor je vaak dat er in bedrijven te weinig vrouwen aan de top staan, dat er in politieke kringen meer vrouwen op verkiesbare plaatsen horen en dat de conservatieve Verenigde Staten nog steeds niet klaar is voor een vrouwelijke president. “Nog liever een zwarte dan een vrouw” werd er gezegd.

Er is vandaag veel te doen om vrouwelijke leiders. Zo hoor je vaak dat er in bedrijven te weinig vrouwen aan de top staan, dat er in politieke kringen meer vrouwen op verkiesbare plaatsen horen en dat de conservatieve Verenigde Staten nog steeds niet klaar is voor een vrouwelijke president. “Nog liever een zwarte dan een vrouw” werd er gezegd.

Toen ik daarenboven onlangs op het internet las dat vrouwen betere leiders zijn maar het vaak niet durven, dacht ik: Waarom zoveel commotie eigenlijk? Kan je nu echt een geslacht plakken op een goeie leider? Wat is eigenlijk een goede leider?

We kunnen niet wegsteken dat in onze maatschappij een nieuwe stijl van leiderschap nodig is.

We leven nog te veel in een “wij”-cultuur met respect voor structuur en stabiliteit en waar prestige de grootste drijfveer is. Leiders die kicken op status en hun regels top-down naar beneden duwen.

Als we wat dieper gaan kijken merken we een gestage maar duidelijke verandering. In mijn ogen moeten we vandaag meer over een “ik”-cultuur spreken, met veelzijdigheid en chaos, waar er respect heerst voor persoonlijk leiderschap. Mensen hebben meer aanzien voor competenties en niet enkel meer voor status.

Jammer genoeg houden er nog veel leiders deze beweging tegen omdat ze angst hebben controle te verliezen. Kijk naar wat er gebeurt op politiek vlak. Iedereen weet dat het op deze manier niet verder kan maar als je met zoveel “ego’s” bij elkaar zit zal er niet snel iets veranderen. En dat kan je toch moeilijk herleiden naar een “man of vrouw als leider”-discussie.

Wat je wel merkt is dat er een overmaat van mannelijke eigenschappen aanwezig zijn bij deze zogenaamde leiders. Ik ben er van overtuigd dat je een duidelijke balans moet vinden tussen mannelijke en vrouwelijke kenmerken. Voor mij heeft een ideale leider een mix van zelfzekerheid, ambitie, dominantie – zogenaamde mannelijke karakteristieken – aangevuld met vrouwelijke kenmerken zoals goed luisteren, empathie en zachte aanpak.

Volgens mij beseffen vele bedrijven dit en geven ze vrouwen daarom een extra duw in de rug. Alleen hoop ik dat ze dan vrouwen met de juiste balans naar voor dragen en geen mannen gevangen in een vrouwenlichaam. U begrijpt wel wat ik bedoel. We zijn niet op zoek naar een nieuwe Tatcher of Merkel.

De juiste balans is nodig voor onze nieuwe leiders. Sterk en gevoelig, dominant en zacht, spraakvaardig en goed kunnen luisteren, iemand die zich thuis voelt in een gecontroleerde chaos. En als dat een vrouw is, super. Maar indien een man over deze kwaliteiten beschikt, ook goed. Jong of oud doet er niet toe het gaat om de competenties en karakteristieken.

Vandaag komen er jongeren onze bedrijven binnen die andere waarden en normen hebben dan 30 jaar geleden. Worden zij geïnspireerd door een oubollige leider die geen tegenspraak duldt of eerder iemand die hen toelaat hun persoonlijk leiderschap te ontbolsteren met zicht op een duidelijk gemeenschappelijk doel? Volgens mij dat laatste …

Karlien Vanden Eynde Karlien Vanden Eynde is Business Development Manager Hosting bij Microsoft. Begin 2012 werd ze door de Data News-jury en -lezers verkozen als ‘Young ICT Lady of the Year’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content