Ook Symantec gaat uit elkaar

* © *
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Na eBay/PayPal en HP, heeft nu ook securityspecialist Symantec besloten het bedrijf op te splitsen in twee nieuwe bedrijven.

Sinds securityspecialist Symantec in 2005 het databeheerbedrijf Veritas overnam voor 10,2 miljard dollar, leek deze fusie nooit echt de gewenste resultaten op te leveren. Na een periode van kwakkelende resultaten, en met recent een nieuwe ceo aan het hoofd, volgt Symantec nu het voorbeeld van eBay/PayPal en van HP door zich in twee bedrijven op te splitsen.

Security en data

Symantec’s raad van bestuur heeft zijn goedkeuring gegeven voor een opsplitsing in twee bedrijven, die respectievelijk focussen op security, en op ‘information management’ (IM). Volgens de nieuw bevestigde ceo Michael Brown kijken die twee elk aan tegen “specifieke marktopportuniteiten en uitdagingen. Het is duidelijk dat succes in zowel security als informatiebeheer onderscheiden strategieën vergt, gefocuste investeringen en ‘go to market’ innovatie.” Na de splitsing zullen de beide bedrijven elk hun eigen focus hebben op hun markten, onderzoek, ‘go to market’-aanpak, strategie, partnerschappen en kapitaalgebruik.

Het securitybedrijf zal zich als vanouds toeleggen op een breed gamma van producten voor zowel consumenten als bedrijven, waarbij de Symantec en Norton producten in een aanbod zullen worden samengebracht, inclusief de ‘advanced threat protection’ en de bescherming tegen datalekken. In het boekjaar 2014 was dit deel van Symantec goed voor een omzet van 4,2 miljard dollar.

Het ‘information management’-bedrijf mikt op een markt ter waarde van ongeveer 11 miljard dollar (in 2013), waar het een leiderspositie bekleedt (aanwezig in 75% van de Fortune 500 bedrijven). Onder de producten treft men software en toestellen (appliances) aan voor back-ups, evenals het beheer van opslag en het toegankelijk maken van data, inclusief een integratie met clouddiensten. Ook zal bescherming worden geboden tegen het verlies van persoonsgebonden data. In boekjaar 2014 was deze activiteit goed voor 2,5 miljard omzet bij Symantec.

Aandelen

De splitsing zal de vorm van een belastingvrije verdeling van de aandelen van het informatiemanagement-bedrijf onder de aandeelhouders van Symantec aannemen, en de splitsing moet tegen eind 2015 afgerond zijn. Het bedrijf bevestigt ondertussen de verwachtingen inzake omzet en bedrijfsresultaten.

De huidige ceo Michael Brown wordt president en ceo van het securitybedrijf dat doorgaat als Symantec, terwijl John Gannon de general manager van het informatiebeheerbedrijf wordt. Gannon heeft in het verleden ook nog voor Veritas gewerkt.

De splitsing moet een periode afronden waarin Symantec kwakkelende bedrijfsresultaten voorlegde en in de voorbije twee jaar twee keer van ceo veranderde. De omzet daalde, en Symantec wees hiervoor op de daling in de verkoop van pc’s, waardoor ook de verkoop van anti-virus producten onder druk stond. Voorts ondervindt Symantec ook de concurrentie van nieuwkomers (zoals FireEye), waarvan de producten de meer complexe cyberaanvallen aankunnen. Symantec maakt zich voorts sterk van alle securitybedrijven de breedste kijk op securitygebeurtenissen op systemen. “We weten niet wat de NSA doet,” meent Michael Brown, “maar aan de ‘civilian sidfe’ geloven we dat Symantec de grootste is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content