Auteurs klagen Nvidia aan voor schenden auteursrecht

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Drie Amerikaanse auteurs spannen een rechtszaak aan tegen Nvidia. Het bedrijf zou zonder toestemming hun boeken hebben gebruikt om het AI-platform NeMo te trainen.

De auteurs Brian Keen, Abdi Nazemian en Stewart O’Nan hebben samen een ‘class action’ rechtszaak ingediend tegen techgigant Nvidia. Die zou met zijn AI-platform NeMo de auteursrechten van de drie (en mogelijk anderen) hebben overtreden. Dat meldt Reuters. De zaak eist een schadevergoeding voor alle betrokken auteurs in de Verenigde Staten.

De zaak draait rond het AI-platform NeMo, een framework dat gebouwd is om andere AI-modellen te trainen en ontwerpen. Volgens de auteurs is dat platform zelf getraind op een dataset die auteursrechtelijke werken bevat zonder toestemming. Nvidia heeft de dataset zelf in oktober verwijderd na meldingen over schendingen. Het bedrijf heeft nog niet op deze zaak gereageerd.

Nvidia komt daarmee wel in een lange rij van AI-bedrijven die worden aangeklaagd door auteurs, artiesten en belangenorganisaties. Een groot deel van de huidige generatieve AI zou zijn getraind op datasets van beelden en werken die auteursrechtelijk zijn beschermd, zonder toestemming van de auteurs. Zo klaagde Getty Images eerder al Stable Diffusion aan, het bedrijf achter Stability AI. De New York Times heeft dan weer een rechtszaak lopen tegen OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Ook meerdere groepen auteurs hebben zaken lopen over hun auteursrecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content