Waarom ik (nog) geen iPad koop

Kristof Van der Stadt

13/08/2010 - 16:34

Apple iPad

Apple iPad

Nee, het is niet mijn bedoeling om hier de zoveelste zo uitgebreid mogelijke review van de iPad neer te zetten - Google tovert die al in alle mogelijke varianten tevoorschijn. Toch voel ik na de eerste ervaringen met de iPad toch de nood om een aantal punten op te sommen die in heel wat reviews niet of onvoldoende aan bod komen. De optelsom van die voor- en nadelen maakt dat ik niet meteen van plan ben om (nu al) een iPad aan te schaffen. Maar neem dit lijstje vooral voor wat het is: mijn persoonlijke mening en niets meer dan dat.

Ik zie de iPad in de eerste plaats als een mediaconsumptietoestel: dat is ook hoe Apple de tablet in de markt zet, als een toestel om content te lezen, beluisteren en bekijken. En dat lijkt mij ook de way to go voor een toestel als dit: het is de best mogelijke manier om het onderscheid met een netbook of minilaptop te kunnen maken. Mij ga je dus niet teveel horen zeuren over het touchscreen-toetsenbord dat niet zo handig werkt om lange teksten te tikken: het dient daar gewoon niet voor, punt aan de lijn. Maar vanuit die 'consumptie'-optiek zie ik toch een aantal dingen die Apple - al dan niet opzettelijk - over het hoofd heeft gezien en het zijn precies die mankementjes die mij storen.

- Waar is de usb-poort? Ik wil een usb-poort! Er is los van de marketing gewoon geen zinnige uitleg te bedenken waarom er geen usb-poort op de iPad zou mogen zitten. Ik wil een pdf, een filmpje of een stukje muziek consumeren via een usb-stick: ik wil daar niet eerst naar een pc of Mac mee lopen om het boeltje te importeren en vervolgens te synchroniseren met een iPad. Ik wil de content meteen bekijken en beluisteren.
- Uit dezelfde categorie: Waar is de ingebouwde kaartlezer? Ik wil foto's van een camera op mijn iPad kunnen zetten zonder een omweg via een andere computer. Er is wel een 'Apple iPad Camera Connection Kit', maar meer dan een lapmiddel is dat toch ook niet.

- Bestanden toevoegen en/of verwijderen kan alleen via iTunes? Dat is mij toch een brug te ver. Pure lock-in die nergens zijn gelijke kent.

- 'Echte' multitasking tussen verschillende applicaties van verschillende fabrikanten? Het zal wel een kwestie van tijd zijn vooraleer dat wél zal kunnen, maar ik blijf het straf vinden dat je nu niet meer dan één programmaatje tegelijk kunt draaien. Geen enkele andere fabrikant kan zich zoiets permitteren: enkel Apple komt er mee weg. En het stoort mij ook echt tijdens het gebruik.

- Apple heeft dan wel een uitstekende reputatie wat gebruiksvriendelijkheid betreft, maar voortdurend stoot ik op kleine irritante onhebbelijkheden die over het hoofd gezien zijn, of waarvoor Apple geen tijd meer had om ze nog te fixen. Een voorbeeld: al te vaak zit het virtuele toetsenbord 'over' een venstertje waarin je bijvoorbeeld inloggegevens van een applicatie moet ingeven. Ja, je kan dat toetsenbord dan even wegklikken, dat venster wat verschuiven of met wat handige scrollbewegingen alsnog de overlap oplossen. Maar hoe onhandig is dat wel niet? Van Apple verwacht je een elegante oplossing met 'intelligente transparantie' of zoiets: zelfs al is het de fout van de 'third party' softwarefabrikanten zoals dan vaak het excuus is.

- Of nog zo eentje: als je een tikfout gemaakt hebt in een app, kan het een grote uitdaging zijn om die fout er nog uit te halen. Je moet dan je dikke worstenvingers (of zelfs ranke vrouwenhanden) neerplanten midden in zo'n tekstje waarbij de kans dat je enkele karakters naast de spelfout uitkomt bijzonder groot is. Ja, geen onoverkomelijk probleem, maar van Apple verwacht je nu eenmaal dat daar een innovatieve oplossing voor bedacht is.

- Allez, nog eentje. Niet alle YouTube-filmpjes laten zich afspelen: je krijgt een droge, weinigzeggende foutmelding dat het gewoon niet werkt. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het gebrek aan Flashondersteuning op de iPad? Rabiate Apple-aanhangers zullen dan wel aanvoeren dat het de schuld van de ontwikkelaars van de YouTube-applicatie is, maar dat is een vals argument. Als eindgebruiker lig je er niet wakker van wiens schuld een foutmelding is. Je wilt álle filmpjes kunnen afspelen. Als Apple beslist om Flash te schrappen en daar naar eigen zeggen goede redenen toe heeft, dan moeten ze er maar voor zorgen dat voor mijn part alle filmpjes on-the-fly op de achtergrond getranscodeerd worden of weet ik veel welke technische oplossingen er nog bestaan. Het moet gewoon werken. Nogmaals, een toestel dat dient om media te consumeren moet gewoon alle gangbare formaten kunnen verwerken.

De optelsom van alleen nog maar deze puntjes, maakt dat je mij (voorlopig) nog niet meteen een iPad zult zien kopen. Ja, dat ding ziet er verdorie heel erg goed uit en het is ook echt een innovatief product met heel wat potentieel. En ja, sommige applicaties zijn werkelijk om duimen en vingers van af te likken. Maar voor mijn zuurverdiende centjes wil ik wel een product dat verder gaat dan eyecandy en ook de volwaardige functies biedt die ik verlang. En voorlopig is dat nog niet het geval. Sommige van de minpunten zoals ik ze zie - en ik ben er mij terdege van bewust dat lang niet iedereen akkoord gaat - zullen allicht aangepakt worden door Apple. Niet allemaal tegelijk, en ook niet razendsnel: zo gaat dat bij Apple; altijd wat minpuntjes achterhouden om voor verkoopsargumenten in de volgende versie te zorgen.
Als er iets is dat de it-geschiedenis mij al geleerd heeft, dan is het wel dat je je nooit mag laten verleiden om een Apple-product van de eerste generatie te kopen. Je betaalt veel voor een ogenschijnlijk perfect product, maar komt er al snel achter dat je toch maar beter gewacht had tot een volgende keynote van Steve Jobs. Niet de eerste, mogelijk de tweede maar waarschijnlijk de derde generatie iPad - binnen enkele jaren beschikbaar - wordt diegene die je moet kopen. Of misschien ook niet. Misschien slagen de traditionele pc-fabrikanten er deze keer wel in om een echte iPad-killer te maken.
Maar nogmaals: mijn mening. Ga vooral naar de dichtsbijzijnde leverancier of winkel als je echt niet kan weerstaan aan de kriebels: de economie kan er maar wel bij varen. Misschien dat jouw bijdrage er zelfs wel mee voor zorgt dat Apple sneller een nieuwe generatie kan uitbrengen?

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: ,

 

Reacties

RoelDeGrote | 30 augustus 2010

ik zou hem ook niet kopen, omdat hij gewoon nog te duur is - ik probeer er nu eentje te winnen. Wie mee doet, meld je via mij aan dan verdien ik extra punten ;) http://hasselt.askalo.be/run/contest/

Ongepast?

KrisGielis | 19 augustus 2010

Volledig akkoord Kristof en eigenlijk heel jammer als je bedenkt hoeveel je voor dat ding moet betalen. Dat het bedoeld is als internet/cloud device is prima, maar zou een meerwaarde moeten zijn, geen beperking. Want wat doe je als je met je iPad in het vliegtuig zit, of op reis bent in Afrika ? De grote fabrikanten zoals Microsoft, Apple en dergelijke gaan er tegenwoordig vanuit dat iedereen altijd overal met het internet geconnecteerd is en daar natuurlijk de volle pot voor wil betalen. Tot spijt van wie het benijdt zijn er op deze aardkloot nog heel veel plaatsen waar die connectiviteit niet bestaat, verschrikkelijk duur is of zo slecht is van kwaliteit dat ze praktisch onbruikbaar is. Haal daar je fotos of je krant maar eens binnen ... Geef mij dan maar een usb poort en een SD kaartlezer. Ik hoop dat er binnenkort een aantal (hoe meer hoe liever) degelijke alternatieven op de markt komen met een oplossing voor de genoemde tekortkomingen en dat de concurrentie voor meer betaalbare prijzen zal zorgen. Om een of andere reden verwacht ik veel van de toestellen met Android ...

Ongepast?

__XIII__ | 19 augustus 2010

Nog eentje vergeten Kristof, het ding is verschrikkelijk duur!

Ongepast?

k.o.e.n. | 18 augustus 2010

@Kristof: vooreerst ik heb zelf ook geen iPad en ik koop er voorlopig ook geen omdat ik voor mij persoonlijk het nut niet echt van inzie. Maar toch nog een bedenking bij onderstaande zinsnede: "Overigens doet het hele 'apps'-verhaal in combinatie met iOS me ook steeds meer denken aan de tijd toen shareware nog populair was op het pc-platform omdat het besturingssysteem toen nog veel te weinig functies bood. Al is het verschil met Microsoft wel dat Apple munt slaat uit die 'shareware'-apps ;-)" Is shareware dan nu niet populair meer op het Windows platform? Slaat MS dan ook geen munt uit de verkoop van software? Je moet eens proberen om een pc ZONDER Windows te vinden! En dan ben je nog nergens want zeg nu zelf: de "software" die standaard met Windows meegeleverd wordt is ook niet meteen om gelukkig mee te zijn: paint, notepad en dan heb je het zo wel ongeveer gehad. Neen geef mij dan maar osx met de meegeleverde iLife software.

Ongepast?

Kristof Van der Stadt (Data News) | 16 augustus 2010

@cwegh Bedankt voor je reactie, waarin je zeker een aantal zinvolle dingen aanhaalt. En een helemaal terechte opmerking in puntje 4; die functie heb ik net iets te laat ontdekt. Van de sync- en cloudoplossingen die je aanhaalt ben ik wel degelijk op de hoogte - sommige daarvan gebruik ik trouwens - maar toch blijf ik erbij dat de cloud niet een antwoord biedt voor alle noden. Als een vriend op bezoekt komt met een usb-stick vol vakantiefoto's dan wil je die toch meteen op de iPad bekijken zonder die eerst te moeten sync'en via een andere computer? Overigens doet het hele 'apps'-verhaal in combinatie met iOS me ook steeds meer denken aan de tijd toen shareware nog populair was op het pc-platform omdat het besturingssysteem toen nog veel te weinig functies bood. Al is het verschil met Microsoft wel dat Apple munt slaat uit die 'shareware'-apps ;-)

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers