Overheidsdienst draait nog op mainframe van 1984

Luc Blyaert

Luc Blyaert

16/03/2012 - 10:54

De directie-generaal 'Personen met een handicap' van de FOD Sociale Zekerheid zit zelf met een enorme handicap. De dienst draait nog een mainframe die 28 jaar oud is, goed voor een jaarlijks onderhoudskost van 1 miljoen euro.

De Unisys ClearPath Dorado mainframe dateert uit 1984 en bevat ruim 600.000 dossiers van gehandicapten. De krant De Tijd brengt het verhaal nu omdat de helft van de dossiers naar de gemeenschappen moet overgeheveld worden en dat blijkt geen sinecure met een dergelijke dinosaurus. De mainframe is log, duur en helemaal niet geschikt voor moderne ict-omgevingen. Het jaarlijkse onderhoud alleen al kost 1 miljoen euro. De leasing kost 1,6 miljoen euro per jaar. Het overhevelen van de dossiers blijkt zo goed als onmogelijk en zou tot een grote instabiliteit van het it-systeem leiden.

Sinds 2007 al besliste de ministerraad dat er overgeschakeld moet worden naar een nieuw systeem. Fedict rekende uit dat een nieuw systeem 10 miljoen euro kost maar dat de besparingen enorm zijn. Alleen al aan personeel zou het om 3 miljoen euro per jaar gaan, stelt hoofd van de directie- generaal, André Gubbels in De Tijd. Tijdens de jongste begrotingscontrole werd nu een budget vrijgemaakt van 1 miljoen euro voor de ‘functionele analyse’. Maar het zal snel moeten gaan. Unisys heeft aangekondigd dat de mainframe tegen 2015 niet meer zal worden ondersteund.

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: , ,

 

Reacties

efficient | 19 maart 2012

Hang een linux pc met terminalemulatie aan de mainframe, consulteer alle dossiers met een script en pompt de doorgezonden informatie naar een MySQL database. Laat daarna wat jonge wolven los op de database om een webapplicatie te bouwen die alle informatie ontsluit en de administratieve processen ondersteunt. Voor 1 miljoen euro, wil ik dit wel fixen op 6 maanden tijd. Al wat het meer kost is is weggegooid geld. ROI één jaar.

Ongepast?

lucvn | 19 maart 2012

Volledig akkoord thinkpad. Het zoveelste bewijs dat er niks serieus werkt bij de overheid, maar ja de politici doen wat ze graag doen m.n. pestbelastingen uit vinden en daar zijn ze goed in. En zij weten wel de weg om er vanaf te komen. Laat ons allen de verkiezingen boycotten!! Dient toch tot niets zoals de fameuze staatshervorming. Teveel regeringen!!!

Ongepast?

Thinkpad | 16 maart 2012

Dit is echt om onpasselijk van te worden. Alsof er trouwens 600 000 gehandicapten zijn, gelukkig niet. Hoeveel van die Dino's zouden er nog in Brusselse kelders staan. Weet van consultants hoe het met de SQL servers aan toe gaat bij NMBS, das om te huilen, die verslinden gewoon geld. Of ICT budgetten die persé op moeten, of iedere overheidsvorm zijn eigen mailsyteem enzo enzo.

Ongepast?

angelo91 | 16 maart 2012

Terwijl een moderne pc al veel meer aan kan dan diene dinosaurus. Daar worden er slapend rijk... 1000000 euro om een oplossing te zoeken?

Ongepast?

JohnVanpamel | 16 maart 2012

Ongelovelijk. 1984 (big brother is watching you, lijkt het). En als je ziet wat het kost; en welke besparingen dit oplevert. Elio zou beter hier aandacht aan besteden i.p.v. nieuwe pestbelastingen uit te vinden. Dit is gewoon een win-win voor iedereen als men zijn verstand zou gebruiken.

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers

 
 

Wij raden ook aan